Our Last Tango

Söndag 19 november kl 16.00 visas filmen Our Last Tango på Biograf Odeon, Skövde Kulturhus.

María Nieves och Carlos Copes är förmodligen de mest berömda av alla dansare av tango och det par som format dansens mekanismer och definierat dess uttryck. Nu är de båda över åttio år och har dansat med varandra av och till under femtio år. Under dessa år blev det många gånger personliga kraftmätningar och slitningar men även om deras inbördes relation fick sina törnar, så gällde det aldrig kärleken till dansen, till tangon.

I filmen Our Last Tango skildras deras danskarriär inte enbart av dokumentära bilder och intervjuer, utan också av att filmens regissör iscensatt ett antal av de beskrivningar paret Copes – Nieves själva berättar om.

Our last tango kretsar kring tangons kanske mest kända par – María Nieves och Juan Carlos Copes. De träffas på 1940-talet och dansar tillsammans fram till 1997. Under de första decennierna är de ett par. Hon är en utfattig 13-åring när de möts och han trampar henne på tårna. Men Copes lär sig. För som han säger: "Jag hade hittat min Stradivarius." Nieves och Copes förändrar tangon och får den uppmärksammad – från slumgolv till scener i Argentina och på Broadway.

Men det här är främst den i dag 83-åriga Nieves film – och det med rätta. Genom att göra henne till ciceron genom nedlagda danspalats och i samtal med dansare som gestaltar paret när de var unga ger Our last tango insikt i vad en Hon får försaka som en Han struntar i när det gäller en livslång dansrelation. /.../ Ändå fortsätter de dansa.

Och som de dansar. I flyhänt klippt arkivmaterial och iscensättningar får vi se deras och tangons utveckling. /.../ Det intressantaste är scenerna där yngre dansare frågar ut María Nieves. Då förstår vi hur mycket som finns bakom varje danssteg, hur mycket av livet som påverkar blicken och hållningen. Hon berättar för dem vilken motor det kan vara att dansa med hat i kroppen – kväll efter kväll. Man ryser.

Regi: German Kral, Argentina/Tyskland/Italien 2015
Längd: 92 min