Superswede – En film om Ronnie Peterson

Söndag 3 december kl 16.00 visas "Superswede" film om den svenska racinglegenden Ronnie Peterson på Biograf Odeon, Skövde Kulturhus.

Superswede är en film om den svenska racinglegenden Ronnie Peterson vars liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan 1978 som chockade en hel värld.

Men det började långt tidigare. Redan under uppväxttiden var det motorer som gällde! Ronnies pappa Bengt var en både intresserad och kunnig motorentusiast och en inspirationskälla för Ronnie till att utveckla sitt intresse och sin talang för motorer, bilar och racing. Sedan länge anses Ronnie Peterson som vårt lands mest framgångsrika racerförare. Först gjorde han sig bemärkt i go-cart, där han vann ett antal segrar både i Sverige och Norden. Senare kliver han upp i klasserna och blev också framgångsrik i Formula 3 där han visade sig var lika svårbesegrad som i go-cart, bara hans bilar höll!

1970 debuterade han i F1-cirkusen där han under de kommande åren gjorde sig känd som en mycket talangfull och populär förare. Totalt körde Ronnie 123 lopp i formel 1under sin karriär och vann tio av dessa, innan han tragiskt omkom efter en krasch på Monza - banan i Italien.

Filmen tar tillsammans med Ronnies dotter Nina Kennedy, och några av de största namnen inom racingvärlden, med publiken på en episk resa till en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden och därtill många andra som fick allvarliga skador.

För regin står Henrik Jansson-Schweizer och filmbolaget Nice Drama som gjort succér som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann samt TV-serierna Midnattssol och Tjockare än vatten.

Regi: Henrik Jansson-Schweizer, Sverige 2017
Längd: 92 min