Fira stort, men skippa plastkonfettin

Nu närmar sig skolavslutningarna och andra högtider och vid firanden släpps det ofta ut plastkonfetti. Detta gäller både för firanden i hemmet och på offentliga platser, då plasten tyvärr har en förmåga att sprida sig över hela staden.

När firandet är över är konfettin svår att städa bort och plastskräpet finns kvar i vår natur och leds ut i vattendragen och sjöar.

Alternativ till plastkonfetti

Om du använder blomblad, fågelfrön eller såpbubblor vid ditt firande istället för plastkonfetti gör du en stor insats för djur och natur. Både plaster och mikroplaster äts upp av djuren och fastnar i deras matsmältningsorgan, vilket bland annat kan leda till att djuren svälter ihjäl. Mikroplasterna stannar kvar i ekosystemet, de försvinner inte.

Håll Skövde rent

Som kommun är vi stolta över att vara en Håll Sverige Rent-kommun, där vi som medlemmar verkar för ett skräpfritt Sverige. Vi arbetar aktivt och brett för att minska nedskräpandet i kommunen. Ett återkommande exempel är Skövdes skräpplockarvecka där över 4 000 förskolebarn och pedagoger plockade skräp under vecka 17 i år.