Kålpudding med svensk gråärt

Recept för 4 personer

Ingredienser:
400g blandfärs
100g kokta mixade gråärtor
2 gula lökar
350g vitkål
2 msk sirap
1 msk potatismjöl
Salt, peppar, kryddpeppar

Ingredienser rårörda lingon:
160g lingon
40g socker

Ingredienser brunsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 ½ msk oxfond
1 dl vispgrädde
½ msk kinesisk soja
Salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 160°C varmluft.

Kålpudding: Skär bort mittstocken på kålen och strimla sedan fint, stek på medelhög värme utan att det bränns, salta och peppra och tillsätt sirap mot slutet av tillagningen. Lägg åt sidan och låt svalna något. Skala och riv/finhacka löken och blanda med resterande ingredienser och hälften av kålen och fördela i ugnsformar, lägg på resterande kål och grädda i ugn ca 40 minuter eller innertemp på 72°C. 

Rårörda lingon: Blanda de frysta lingonen med sockret och rör om, låt sedan stå och tina och rör om då och då tills det är tinat helt. 

Brunsås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka under omrörning och låt sjuda ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med nykokt potatis, brunsås och rårörda lingon.