Krämig matjessilltårta

En klassiker runt midsommar på Ekedals äldreboende är denna matjessilltårta. Bara fantasin sätter gränser för hur den kan dekoreras.

Ingredienser:
300 g kavring
100 g smör
3 dl crème fraiche
300 g färskost
400 g matjessill
3 st gelatinblad
2 msk matjessillspad
1 rödlök
30 g gräslök
½ dl dill


Gör så här:
Mixa brödet till små smulor.

Smält smöret och rör ihop med smulorna. Pressa ut i en rund form med avtagbara kanter cirka 24cm. Ställ svalt medan du rör ihop fyllningen 

Ta fram en skål och rör ihop crèmefraiche, färskost, finhackad dill, finhackad lök och gräslök samt delad matjessill och rör om.                                                                                 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter innan du kramar ur dem och lägger dem i en kastrull med matjessillsspadet (alternativt vatten) Låt smälta på svag värme under omrörning.            

Vänd ner i smeten under kraftig omrörning, tills allt har blandats väl.  

Fördela fyllningen över botten och ställ in i kylen i minst 5 timmar eller gärna över natten.

Garnera precis innan servering.