Köttfärsruta

Timmersdalas köttfärsruta

Recept för 4 personer

Ingredienser:
500 g vilt- eller nötfärs
1/2 dl ströbröd
2 dl mjölk
100 g kärnfria katrinplommon (blötlagda)
2-3 msk riven gul lök
2 tsk timjan
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 morötter
2 palsternackor
8 potatisar
2 rödlökar
1 msk timjan
flingsalt
nymald peppar
2 dl vatten
1 msk kantarell- och viltfond

Till servering:
inlagd gurka
gelé


Gör så här:
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla cirka 10 minuter.

Grovhacka plommonen. Tillsätt alla ingredienser till köttfärssmeten i ströbrödsblandningen och arbeta ihop till en smidig smet.

Sätt ugnen på 250 grader. Forma smeten till en avlång limpa i en rymlig ugnssäker form.

Skala och skär rotfrukter, potatis och lök grovt och lägg runt viltfärslimpan. Strö över timjan, salt och peppar. Blanda vatten och fond och häll över grönsakerna.

Sätt in formen i mitten av ugnen 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och fortsätt steka cirka 40 minuter. Ös med skyn några gånger under tiden.