Skövde kommun dementerar felaktiga uppgifter

Under tisdagskvällen publicerades och spreds två olika artiklar med felaktiga uppgifter om Skövde kommun.

I den ena påstods att Skövde kommun dragit in frukostäggen på sina äldreboenden. Den andra handlade om missförhållande på ett LSS-boende som påstods ligga i Skövde kommun. De tidningar som publicerat artiklarna har inte kontrollerat uppgifterna med ansvariga på Skövde kommun innan publicering. Skövde kommun anser att båda artiklarna är missvisande och innehåller felaktigheter som kommunen härmed vill dementera.

Inga beslut om att dra in frukostägg på äldreboenden

I en artikel som publicerades av Skövde Nyheter och spreds i sociala medier under tisdagskvällen påstods att kommunen dragit in äggen till frukosten som serveras på äldreboendena. Artikeln hänvisade till att uppgiften kom från en känd krögarprofil. Detta är felaktigt, det finns inga sådana beslut fattade i Skövde kommun, vare sig av sektor vård- och omsorg som ansvarar för äldreboendena eller av sektor service som ansvarar för kommunens måltidsavdelning. Skövde Nyheter kompletterade senare artikeln med att kommunen dementerade påståendet, artikeln togs dock inte bort, samt publicerade en ytterligare artikel om att kommunen dementerat. Nyheten hade dock redan fått stor spridning samt väckt starka reaktioner på sociala medier.

Missförhållande på LSS-boendet har inte med Skövde kommun att göra

En artikel om missförhållanden på ett LSS-boende publicerades igår av DN och spreds av andra medier. Av artikeln framgick att det aktuella LSS-boendet skulle ligga i Skövde kommun. Skövde kommun har dock inget med detta ärende att göra och har inte placerat den aktuella personen. DN ändrade senare uppgiften till att boendet låg i Skaraborg, artikeln med den felaktiga uppgiften hade dock redan fått stor spridning och publicerats av flertalet andra medier.

Skadar varumärket

- Det är allvarligt och bekymmersamt när media inte kontrollerar sakuppgifter eller verifierar fakta med ansvariga innan det publiceras. Skövde kommun eftersträvar en god relation till media, men det kräver en ömsesidig respekt. Vi ifrågasätter medias agerande och kommer ta en kontakt med de ansvariga redaktionerna. I dagens medielandskap går spridningen av nyheter och innehåll otroligt snabbt och när en uppgift/artikel korrigeras i efterhand har det ofta redan inneburit stor skada för en organisation eller ett varumärke, säger Anna Hartung, kommunikationschef i Skövde kommun.