Sommarpraktik 2019

Vi erbjuder dig som är född 2001, 2002 och 2003 sommarpraktik inom någon av de olika verksamheterna hos oss på Skövde kommun. Ansök senast 31 mars.

Ansökningstiden för sommarpraktik (f.d. feriepraktik) sommaren 2019 är fr.o.m. 1 mars t.o.m. 31 mars. Du får endast ha sommarpraktik hos kommunen en gång.

Under 2019 är du som är född -01, -02 och -03 välkommen att sommarjobba hos Skövde kommun. Går du på ett fyraårigt gymnasieprogram kan även du som är född -00 ansöka.

Vad är sommarpraktik?

Sommarpraktik är ett sätt att prova på hur det är att arbeta i Skövde kommun. Du får arbetslivserfarenhet och en möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden. Det är också en möjlighet för dig att lära känna Skövde kommun som arbetsgivare. Samtidigt som sommarpraktiken är en stor möjlighet för dig förväntas du ta ansvar och utföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt.

Vad kan jag få göra?

Du får under handledning möjlighet att prova på olika arbetsuppgifter inom en verksamhet.

• Att ha sommarpraktik i kök innebär att du hjälper till med enklare matlagning, förbereder måltider, serverar och utför sysslor som är vanligt förekommande i kök.
  • Inom barnomsorgen leker, läser, spelar och samtalar du med barnen, hjälper till under måltider och andra dagliga situationer.
  • Inom omsorgen utför du enklare omsorgsarbete och aktiverar de äldre med samtal, promenader och läsning. Studerar du på omvårdnadsprogrammet har du förtur till platserna inom omvårdnad.
  • Praktik inom fastighetsskötsel innebär trädgårdsarbete, underhåll av fastigheter och liknande göromål.
  • Praktik som Teamarbetare innebär varierande arbetsuppgifter. Du får testa olika arbetsplatser och arbeta i grupp.
  • Att ha sommarpraktik som turistvärd innebär varierande sysslor inom turism och kulturarbete i kommunen.

Vad är min ersättning?

Som sommarpraktikant i Skövde kommun får du 55 kr i timman.

Vem kan söka?

Du som söker sommarpraktik ska vara skolungdom född 2001, 2002 eller 2003 (för fyraårs-programmet även födda 2000) och vara folkbokförd i Skövde kommun.

För att få en praktikplats krävs att du kan praktisera under hela perioden du får, det finns tre olika perioder att ha önskemål om.

Eftersom vi inte kan garantera handledning på olika språk behöver du kunna kommunicera på svenska.

Om du är asylsökande måste du ha fått "AT-UND" och därefter samordningsnummer för att kunna ha sommarpraktik.

Hur länge praktiserar man?

Sommarpraktiken omfattar 8 timmar/dag, måndag- fredag under tre veckor.

Under vilka perioder/veckor praktiserar man?

Sommarpraktiken är indelad i tre perioder:

• Period 1, vecka 25-27      (112 timmar, midsommarafton utgår)
  • Period 2, vecka 28-30      (120 timmar)
  • Period 3, vecka 31-33      (120 timmar)

Var och när skickar jag min ansökan?

Ansökningstiden pågår från den 1 mars till den 31 mars. Under denna period finns ett ansökningsformulär här på webbsidan. Vi tar inte emot ansökningar före eller efter denna period.

När får jag besked om jag fått sommarpraktik?

I mitten till slutet av april får du besked om du fått en praktikplats samt ett erbjudande som du skall svara på och skicka tillbaka till oss.

Annat att tänka på..

Om du tackar ja till en erbjuden sommarpraktikplats förutsätts du kunna praktisera hela perioden. Det är inte tillåtet att byta period eller plats.