Res hållbart till Matfestivalen

När Skövde växer är det nödvändigt att fler av oss reser hållbart. Det är extra viktigt att lämna bilen hemma under en storhelg som Matfestivalen. Ett medborgarförslag ligger bakom årets kampanj.

Initiativet till kampanjen kommer från Tuva Rutberg, 16 år, som skrev ett medborgarförslag där hon ville att fler skulle upptäcka möjligheterna med att cykla eller åka kollektivt.

– Jag vill få fler att inse att cykla inte är så jobbigt som man tror, utan bara roligt och energigivande, säger Tuva Rutberg. Att cykla eller åka kollektiv istället för att använda bilen är en bra början på alla de förändringar vi måste göra för att vår planet ska överleva!

Snabbt in till stan med cykel
Det är kortare än många tror att ta sig inom Skövde med cykel eller buss. Inför årets upplaga av Matfestivalen har vi därför mätt hur kort tid det tar. Att cykla från tätortens yttre delar in till stan tar inte mer än 20–25 minuter och då undviks tråkiga bilköer och letandet efter en parkering.

– Vi ser ökade trafikproblem och utsläpp i en växande stad. En del av lösningen är mer cykling och kollektivt resande, varför vi hoppas på att kunna ändra Skövdebornas invanda beteende att ta bilen, säger Sari Strömblad, miljöstrateg på Skövde kommun.

Cykelvänligt mottagande och extrabussar
Bilparkeringen vid SLA-huset görs delvis om till cykelparkering under fredagen och lördagen. Här välkomnas cyklisterna av cykelvärdar som ser till att parkeringen sker smidigt och delar ut give aways som kommer väl till pass under en cykeltur i Skövde. Det blir även mer attraktivt att ta bussen när Västtrafik sätter in extrabussar.

– För att öka servicen och möta resenärernas behov förstärker Västtrafik och Nobina trafiken på flera busslinjer till och från Skövde under festivalen där det finns behov, säger André Sellén, trafikchef på Nobina som kör all linjetrafik i Skaraborg åt Västtrafik.

Läs mer om kampanjen och Tuvas tankar på www.skovde.se/enhallbarresa

Jan Bremer
Infrastrukturstrateg