Nya lokala rekommendationer i Västra Götaland

Spridningen av covid-19 har återigen börjat öka i Västra Götaland. Därför inför nu smittskyddsläkaren rekommendationer som gäller från 17 februari till 14 mars. Det handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer.

Sverigefinnarnas dag

Den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en nationell minoritetsgrupp i Sverige och det är många i Sverige som har sverigefinska rötter.

Sverigefinnarnas dag firas sedan 2011 och det var Sverigefinländarnas delegation som 21 mars 2010 valde den finländska folkloristen och författaren Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari till Sverigefinnarnas dag. Syftet med firandet är att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till cirka 700 000 personer. I dag ingår 66 kommuner i Sverige i förvaltningsområdet för det finska språket, däribland Skövde kommun.

På Sverigefinnarnas dag flaggas det med sverigefinska flaggan, som är en symbolflagga för den sverigefinska minoriteten sedan 2014. Därför flaggar även Skövde kommun med denna flagga den 24 februari varje år.

År 2021 firas Sverigefinnarnas dag digitalt på många håll i Sverige, däribland Skövde. Du hittar information om firandet här: Ruotsinsuomalaisten päivä 24.2 - Sverigefinnarnas dag 24/2

Källa: Minoritet.se samt Institutet för språk och folkminnen

Ruotsinsuomalaisten päivä Skövdessä 2021 - Sverigefinnarnas dag i Skövde 2021