Barn och unga

På biblioteket hittar du massor av spännande och roliga böcker att läsa eller att lyssna på.

På biblioteket hittar du massor av spännande och roliga böcker att läsa eller att lyssna på. Du hittar också dataspel, tidskrifter, CD-skivor mm. Till biblioteket kan du komma för att läsa, låna böcker, pussla, spela spel eller sätta dig i en soffa och bara vara…

Vi ordnar ofta aktiviteter för både små och större barn. Tid och plats hittar du i månadens kulturblad och evenemangskalendern.

På bibliotekets barnavdelning kan du hitta allt från pekböcker för de allra minsta till fantasy för unga vuxna.

Vi har roliga och spännande böcker, där man kan läsa om andra människor och annorlunda miljöer. Vi har också faktaböcker där man kan lära sig mer om allt möjligt.

Här finns cd-skivor, filmer, cd-böcker, sällskapsspel och pussel. För de barn som har svårt att läsa finns speciella hjälpmedel som bok & DAISY, samt DAISY-talböcker.

Böcker på fler språk än svenska

Det finns böcker på arabiska, engelska och många andra språk. På Äppelhyllan finns bland annat böcker på teckenspråk och med punktskrift.

Bibliotekskort

Bibliotekskort skaffar du kostnadsfritt i lånedisken. Beställ gärna i förväg, så går det fort att hämta! Genom bibliotekskortet kommer du även åt våra tjänster där du kan låna e-böcker, ljudböcker och film. Här finns mycket att välja på för alla åldrar.

Barn kan få ett eget bibliotekskort från 6 års ålder, eller när de kommer till biblioteket med skolan. Vid önskemål om nya lånekort för barngrupp eller klass behöver biblioteket ett underskrivet ”låntagaravtal” från målsman till varje barn. Kontakta Charlotta Karlsson eller Lizette Uddmar för blanketter och mer information!

Tidskrifter

Vi har flera tidskrifter för barn, bland annat Bamse, Kamratposten och Julia. Äldre nummer av tidskrifterna kan lånas hem.

Utställningar

Vi har utställningar med varierande teman i våra glasmontrar på barnavdelningen.

För föräldrar

Stadsbiblioteket har generösa öppettider och mycket att bjuda på för barn i alla åldrar.

Bland facklitteraturen för vuxna kan du bland annat hitta böcker om barn- och ungdomspsykologi och barnhälsovård. I samarbete med BVC ordnar vi föräldraträffar där barnbibliotekarierna pratar om språk, läsning, böcker och bibliotek.

Vi delar ut De små barnens bok (tidigare Barnens första bok), som är en gåva från Kultur i Väst.

För lärare

Förskolan

Biblioteksgruppen med representanter från förskolor samt dagbarnvårdare träffas en gång per termin på Skövde Stadsbibliotek.

Barnbibliotekarierna pratar om vad som är på gång på biblioteket och tipsar om nya böcker.

Boklek

Förskolorna är välkomna med sina 5-åringar för boklek.

Utställningar

Skolor och förskolor är välkomna att ställa ut mindre utställningar med det barnen har gjort. Se också möjligheten att göra utställningar på en större yta i Öppna Galleriet.

Grundskolan

På våra olika bibliotek kan möjligheterna för att ta emot klassbesök variera. Kontakta därför ditt närmaste bibliotek för bokning och mer information.