Ferrari 312B

Torsdag 5 april visas dokumentären Ferrari 312B på Biograf Odeon, Skövde Kulturhus.

Kan en bil i sig representera en revolution? Om vi pratar om Formel 1 och bilen är Ferrari 312B, är svaret ja.

1970 var året då Mauro Forghieri, Ferraris chefsingenjör och designer, bestämde sig för att börja jobba med en ny bil med en ny, kraftfull och revolutionerande motor, Ferrari 312B med den legendariska V12-motorn.

Bilen debuterade 1970 och från första början kunde toppracingförarna Jacky Ickx och Clay Regazzoni vinna fyra Grand Prix och tävla om världsmästartiteln.

Det blev början på en extraordinär tid som varade i ett decennium (1970-1980) och gav 37 Grand Prix-vinster, fyra World Constructors-mästerskap och tre förar-mästerskap.

Ferrari 312B är en berättelse om män och motorer, men framför allt passion. En passion som fick den italienske f d racerföraren Paolo Barilla att ta ut sin Ferrari 312B på racerbanan igen 46 år efter debuten, och tävla med den igen i Montecarlos Historic Rally som hålls vartannat år. Barilla anförtrodde bilen till mannen som skapade den 1970, Mauro Forghieri och hans entusiastiska mekanikerteam. Bilen totalrenoverades inför rallyt.

Ferrari 312B är en hyllning till en del av Ferraris historia, om en helt handgjord bil som är ett konstverk. Den är en symbol för den revolution som förändrade Formel 1 för alltid.