Nordbillingen längesen

Torsdag 15 februari kl 19.00 visas lokala dokumentärfilmer av Leif Crona på Biofraf Odeon, Skövde Kulturhus.

Sde.doc har tidigare haft nöjet och förmånen att ha Leif Crona som gäst och självfallet då också kunnat visa flera av hans filmer. Nu är det dags igen!

Nu ges möjlighet att se både ett antal kortare och en längre film. Föreställningen inleds för-modligen med att vi visar tre korta filmer. En om Tibro Motorhistoriska Förening, vars syfte är att medverka till att gamla motorer och fordon bevaras och återställs i så nära originalskick det är mjöligt. En andra skildrar en organisation i Kråkhult som också engagerat sig i en lantbruks- och motorsamling. Den tredje är en kortfilm om en Skövdeprofil – Karin Breman från Varola.

Sedan blir det ett par filmer om Korsberga tegelbruk. Bruket togs i drift under senare delen av 1800-talet och var produktivt ända in på 1960-talet. Byggnaderna revs så sent som 2009.

Avslutningsvis så får vi först höra Manne Ryttman och Leif Crona berätta om Billingen, inte minst dessa nordligare delar. Därefter är det dags att se filmen Nordbillingen längesen vilken visar hur denna del av berget sett ut förr, men även i vår egen tid. Med filmarens hjälp får vi besöka gamla fornborgar och boplatser, Öglunda utsiktstorn och avrättningsplatsen vid Ljungstorp.

Regi: Leif Crona, Sverige. Ca 90 min.