Sissel M Bergh

7 september-17 november 2019

Sissel Mutale Bergh (f.1974) från den norska delen av Sápmi, arbetar undersökande med det sydsamiska språket, historien och landskapet. Ett landskap fyllt av dold historia och ickemänskliga invånare där det förflutna är ständigt närvarande, gömt i skuggor och i våra ryggrader. Genom konsten särskådar hon de nordiska historieskrivarnas okunskaper, ointresse och ibland rena falsarium kring den samiska närvaron i de sydligare delarna av Norge, vilket fått till följd att den samiska närvaron helt har raderats från historieböckerna och därmed även från det allmänna medvetandet.

 

Sissel M Bergh arbetar i en mängd olika tekniker och material – tillsammans med olika former av kunskap. Med verktyg som video, objekt och teckning undersöker hon hur en kan förstå världen genom en omläsning av landskapet, minnen, makten och magin och förhoppningsvis hitta förlorade och sammanflätade kopplingar och göra helheten mer begriplig igen.

 

Sissel M Bergh är utbildad vid Statens Kunstakademi i Oslo och University of Technology i Durban, Sydafrika. Hon var baserad i Lusaka, Zambia i flera år innan hon återvända til Tråante/Trondheim och Trøndelag i Norge.

 

Denna utställning är ett samarbete mellan Konstmuseet i Skövde och Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) där Sissel M Bergh är en av de medverkande konstnärerna. Vill du se mer av hennes arbete kan du göra det på Konsthallen i Göteborg t o m 17 november.