Slideshow imagebild1Slideshow imagebild2

Utställningar

På Skövde Stadsmuseum har vi två permanenta utställningar samt rullande tillfälliga utställningar.

Tillfälliga utställningar

Melodifestivalen genom tiderna

Melodifestivalen är en av våra största folkfester. Folklig men också lyxig och glammig. I utställningen Melodifestivalen genom tiderna kan du se och lyssna på bidrag ända från starten 1958. I utställningen bjuds en blandning av guldskivor, Eurovisionpokaler, sångfågelpokaler, affischer, artister och musik.

Utställningen är producerad av Vänermuseet i samarbete med Skaraborgs kommunalförbund.

 14 september - 23 november

Flinta till vardags

De första människorna som levde i Sverige för 10 000 år sedan var duktiga hantverkare som tillverkade redskap som yxor, hammare, mejsla och knivar. Ett av de viktigaste materialen var flinta, ett hårt, glasliknande material som skapades på havsbotten för 50 miljoner år sedan. I Södra Ryds bibliotek kan du lära dig mer om livet under stenåldern och titta på spännande föremål av flinta ur stadsmuseets samlingar. 

Utställningen är producerad av Hanna Söder, Göteborgs universitet. 

Visas 10 maj - 25 oktober

Permanenta utställningar

Basutställning kring Skövdes historia

Skövde har vuxit fram och utvecklats som stad under 600 år. Kvinnor och män, unga och gamla, rika och fattiga – alla har de varit med om att forma staden till det den är idag. De har bott här i generationer eller varit gäster från när och fjärran. Oavsett om de har bott i staden i hela sina liv eller bara passerat förbi har de gjort ett avtryck i Skövdes historia. i den här utställningen möter du stadens skyddshelgon Sankta Elin, kyrkomålaren Johan Risberg, läkaren Per Adolf Edgren, djurparksägaren Vilhelmine Miehe, hemslöjdspionjären Lilli Zickerman och många fler.

Utställningen är indelad i fem teman:

Hälsa och sjukdom
Nöjen
Arbete och skola
Brott och straff
Boende och byggande 

Här kan du titta, lyssna, känna, leka, arbeta eller bara vila en stund. Förundras, förfasas och fascineras!

Öppet magasin

I vårt öppna magasin kommer historien till liv bland våra tusentals bruksföremål från Skövdetrakten. Här hittar du bland annat båtar från stenåldern, en av de första microvågsugnarna, vår samling av Sven M Wincratz möbler, inredning som en gång har stått på Skövde Vattenkuranstalt och mycket mer. 

Utställning.