Utställningar

På Skövde stadsmuseum har vi två permanenta utställningar samt rullande tillfälliga utställningar.

Tillfälliga utställningar 

Just nu visar vi den tillfälliga utställningen Pettson och Co. Här får ni bland annat chansen att besöka Pettson och Findus, åk raket till månen och hälsa på Mamma Mu och Kråkan i deras stall.

Pettson & Co är en barn- och familjeutställning där Sven Nordqvists bildvärld levandegörs i en finurlig, klurig och tillgänglighetsanpassad scenografi. Utställningen tar med dig på äventyr med Pettson, Findus, Nasse och alla deras vänner!

Svens breda bildvärld återskapas genom en kombination av originalbilder från bland annat Var är min syster och finurligt lekfull scenografi signerad Petter Ljungberg. Besökaren kan pyssla med olika material i verkstaden, klä ut sig eller slå sig ner och läsa böckerna om Pettson och Findus. 

Pettson & Co är en interaktiv utställning fylld med aktiviteter för hela familjen där alla oavsett ålder kan ha barnsligt roligt! 

Utställningen står fram till den 5 maj och det är fri entré. 

Permanenta utställningar

Basutställning kring Skövdes historia

Skövde har vuxit fram och utvecklats som stad under 600 år. Kvinnor och män, unga och gamla, rika och fattiga – alla har de varit med om att forma staden till det den är idag. De har bott här i generationer eller varit gäster från när och fjärran. Oavsett om de har bott i staden i hela sina liv eller bara passerat förbi har de gjort ett avtryck i Skövdes historia. i den här utställningen möter du stadens skyddshelgon Sankta Elin, kyrkomålaren Johan Risberg, läkaren Per Adolf Edgren, djurparksägaren Vilhelmine Miehe, hemslöjdspionjären Lilli Zickerman och många fler.

Utställningen är indelad i fem teman:

Hälsa och sjukdom
Nöjen
Arbete och skola
Brott och straff
Boende och byggande 

Här kan du titta, lyssna, känna, leka, arbeta eller bara vila en stund. Förundras, förfasas och fascineras!

Öppet magasin

I vårt öppna magasin kommer historien till liv bland våra tusentals bruksföremål från Skövdetrakten. Här hittar du bland annat båtar från stenåldern, en av de första microvågsugnarna, vår samling av Sven M Wincratz möbler, inredning som en gång har stått på Skövde Vattenkuranstalt och mycket mer. 

Utställning.