Slideshow imagebild1Slideshow imagebild2Slideshow imagebild3Slideshow imagebild4Slideshow imagebild5

Utställningar

På Skövde Stadsmuseum har vi två permanenta utställningar samt rullande tillfälliga utställningar.

Vi har tyvärr tillfägt stängt på grund av översvämning!

Idag tisdag 18 juni drabbades Skövde av kraftiga åskskurar och i samband med
dom fick vi in stora mängder vatten i museet.

Vissa föremål har kommit i kontakt med vatten och måste nu tas om hand.
På grund av detta håller Skövde Stadsmuseum helt stängt onsdag 19 juni och
torsdag 20 juni.

Vi beräknar att öppna Kiss-utställningen och utställningen om Karlssons
mekaniska verkstad igen måndag 24 juni.

Vissa delar av vår basutställning kommer att vara stängd även under vecka 26.
Från vecka 27 beräknar vi att museets samtliga delar ska vara öppna igen.

Tillfälliga utställningar

Flinta till vardags

De första människorna som levde i Sverige för 10 000 år sedan var duktiga hantverkare som tillverkade redskap som yxor, hammare, mejsla och knivar. Ett av de viktigaste materialen var flinta, ett hårt, glasliknande material som skapades på havsbotten för 50 miljoner år sedan. I Södra Ryds bibliotek kan du lära dig mer om livet under stenåldern och titta på spännande föremål av flinta ur stadsmuseets samlingar. 

Utställningen är producerad av Hanna Söder, Göteborgs universitet. 

Visas 10 maj -

Kiss The Exhibition

Alexander Johansson från Falköping har varit ett Kiss-fan sedan 80-talet och har en av Sveriges största samlingar med Kiss-prylar. Alexander gjorde sin första Kiss-utställning 2004. Vid det här laget har den turnerat genom hela landet och dessutom visats utomlands. 

I sommar kommer den till Skövde!

Från maj till augusti 2019 intar Kiss Skövde Kulturfabrik. Du kommer bland annat få se en del av bandets häftiga scenkläder, glänsande guldskivor, en massa Kiss-leksaker och ett flipperspel. Alexander utlovar något för alla, vare sig du är ett nytt fan eller har gillat bandet sedan starten.

Visas 25 maj - 31 augusti

Skövde-Gladiatorn, motornostalgi på två hjul

I början av 1900-talet tillverkade Karlssons Mekaniska Verkstad motorcyklar i Skövde under namnet ”Gladiator”. År 1920 var företaget stadens största industri men bara ett år senare gick det i konkurs. Fabriken låg på den plats som idag kallas ”brända tomten”.

Gladiatorn blev ingen försäljningssuccé och endast ett fåtal exemplar finns idag kvar. Ett av dessa har varsamt restaurerats av Jan-Erik Carlsson från Vårgårda.

Visas 8 juni - 24 augusti

Permanenta utställningar

Basutställning kring Skövdes historia

Skövde har vuxit fram och utvecklats som stad under 600 år. Kvinnor och män, unga och gamla, rika och fattiga – alla har de varit med om att forma staden till det den är idag. De har bott här i generationer eller varit gäster från när och fjärran. Oavsett om de har bott i staden i hela sina liv eller bara passerat förbi har de gjort ett avtryck i Skövdes historia. i den här utställningen möter du stadens skyddshelgon Sankta Elin, kyrkomålaren Johan Risberg, läkaren Per Adolf Edgren, djurparksägaren Vilhelmine Miehe, hemslöjdspionjären Lilli Zickerman och många fler.

Utställningen är indelad i fem teman:

Hälsa och sjukdom
Nöjen
Arbete och skola
Brott och straff
Boende och byggande 

Här kan du titta, lyssna, känna, leka, arbeta eller bara vila en stund. Förundras, förfasas och fascineras!

Öppet magasin

I vårt öppna magasin kommer historien till liv bland våra tusentals bruksföremål från Skövdetrakten. Här hittar du bland annat båtar från stenåldern, en av de första microvågsugnarna, vår samling av Sven M Wincratz möbler, inredning som en gång har stått på Skövde Vattenkuranstalt och mycket mer. 

Utställning.