Vinnare Skövde Idrottsgala 2019!

Här är alla vinnare på Skövde Idrottsgala 2019!

 

Årets kvinnliga idrottare

Lina Ljungblom - Skövde HC/Skövde IK

Nomineringskommitténs motivering:

Lina fortsätter att ta stora steg framåt i sin hockeykarriär. Hon stod för avgörande insatser när Sverige tog ett historiskt silver vid U18-VM i Ryssland. Under hösten fick Lina som 16-åring göra debut i Damkronorna också det med gott resultat. Detta vid turneringar i Tjeckien och Kanada där Lina visade att hon redan matchar de bästa seniorerna.

Årets manliga idrottare

Albin Elowson - FMCK Skövde

Nomineringskommitténs motivering:

Efter att ha varit skadedrabbad kom Albin tillbaka med besked. Först en bejublad triumf i Gotland Grand National, sedan seger i klassiska Novemberkåsan för andra året i rad. Albin blev det fjärde svensk genom tiderna som vunnit både Gotland och Kåsan samma år. Han placerade sig även bästa svensk i Six Days som avgjordes under tuffa förhållanden i Chile.

Årets kvinnliga junior

Trine Forss, Skövde SS

Nomineringskommitténs motivering:

Trine fortsatt att forsa fram i bassängen på ett sätt som tagit henne till ytterligare en nivå inom elitsimningen. Storslam på nordiska mästerskapen, brons på 100 meter ryggsim vid kortbane-SM för seniorer och junior-SM silver på samma distans är bevis på hennes starka utveckling.

 

Årets manliga junior

Mikael Karlsson, Skövde ABK

Nomineringskommitténs motivering:

2018 var året då Mikael Karlsson tog klivet ut på den internationella brottarmattan och kopplade ett fast grepp om bronset vid ungdoms-EM i Makedonien. Han underströk dessutom det faktum att han är en av landets mest lovande brottare genom att ta silver vid ungdoms-SM.

SLA Guldbollen

Eyrún Gudmundsdóttir, Skövde KIK

Bilos Yonakhir, Skövde AIK

Priset delas ut av tidningen SLA

Årets ledare/tränare

Caroline Andersson och Jörgen Olofsson Candanza DF

Nomineringskommitténs motivering:

Deras passion för dans i allmänhet och bugg i synnerhet går inte att ta miste på och tack vare deras engagerande ledaregenskaper har dansgrupperna fördubblat sitt deltagarantal. De brinner för föreningens bästa och alla får lov att vara med.

Michael Lerjéus Domarstipendium

Johan Sundvall, Skövde Bandy

Priset delas ut av Michael Lerjéus 

Årets idrottare med funktionshinder

Johan Olsson Skövde HIF

 Nomineringskommitténs motivering:

Johan tillhör en av Västergötlands bästa innebandymålvakter, med drygt 20 års målvaktspel bakom sig. Han har tidigare spelat med Grönelund i Falköping, men har sedan ett antal år tillhört Skövde HIF. Genom sitt lugn och sociala sätt har Johan blivit en mycket uppskattad lagkamrat.

Utöver sin egen målvaktskarriär har han nu genom sin enorma rutin och kunskap, bidragit till att utveckla fler målvakter i Skövde HIF. Johan spelade en viktig roll för Skövde HIF fina framgång 2018 vid den stora nationella innebandyturneringen Malmö Open i februari. Johan har varit det naturliga förstavalet som målvakt i Skövde HIF, även om det finns många duktiga som konkurrerar om denna position.

Årets unga kvinnliga ledare


Emma Lundgren Skövde SS

Nomineringskommitténs motivering:


Efter flera framgångsrika år som idrottssimmare, har Emma avslutat den egna tävlingskarriären. Men engagemanget för sporten finns kvar i allra högsta grad. Emma är idag en mycket omtyckt ungdomsledare i Skövde SS där hon beskrivs som en stor förebild för klubbens unga simmare. Tack vare sina egna erfarenheter med många års träning i bassängen, har hon förmågan att forma inspirerande pass i vattnet. Utöver sitt ledaruppdrag, är Emma en engagerad styrelseledamot i föreningen.

Årets unga manliga ledare


Johan Kindbom Skövde TK

Nomineringskommitténs motivering:

Parallellt med sitt eget tävlande, visade Johan tidigt ett stort engagemang som ungdomsledare, i Skultorps TK och Skövde TK, vilka tennisklubbar han fortfarande är verksam i. Johan har en förmåga att förmedla sina kunskaper på ett tydligt, positivt och inspirerande sätt. Ett kvitto på detta är att hans elever har utökat sitt tävlingsspelande. Johan har tränat lag som har deltagit framgångsrikt i regionens seriespel, med framstående placeringar och segrar som resultat.

Årets eldsjäl

Sara Andersson Skövde Gymnastikförening

Nomineringskommitténs motivering:


Sara beskrivs som föreningens ankare, spindeln i nätet som får klubbens verksamhet att fungera. Sara har varit aktiv i föreningen sedan barnsben och har sedan dess vigt mycket av sin tid till klubbens aktiviteter. Genom sitt brinnande intresse i alla frågor som rör Skövde Gymnastikförening, har hon axlat de flesta rollerna inom klubben. I dag är hon föreningsordförande, truppledare, coach för verksamhetens övriga instruktörer, regionsdomare och ansvarig för det administrativa arbetet, samt en engagerad medlem i både tävlings- och hallkommittén.  

 

SLA-plaketten, Årets idrottare i världen

Albin Elowson - FMCK Skövde

Pristagaren röstas fram av tidningen SLAs läsare.

Årets lag

Skövde Saints

Nomineringskommitténs motivering:

Softbollaget från Skövde gjorde en mycket stark säsong som slutade med klubbens nionde SM-guld. Laget vann överlägset i finalen där Enköping besegrades med 3-0 i matcher. Detta var klubbens första guld sedan 2015 med ett lag som de senaste åren genomgått en generationsväxling. Av det skälet gladde SM-guldet 2018 extra mycket.

 

Årets Förening

Skövde Skateboardförening

Nomineringskommitténs motivering:

En inkluderande förening som växer så det knakar tack vare sitt offensiva arbete. Skövde Skateboardförening nöjer sig inte med att ha en stark verksamhet i sin hall utan tar sig ut till kommunens mindre orter där över 400 barn och ungdomar i sommar fick prova på skate och BMX.

 

Årets Hederspris

Nomineringskommitténs motivering:

Solveig Sundequist, har visserligen aldrig varit någon flitig tävlingsidrottare, men hennes meritlista inom idrotts- och föreningsliv är svårslagen.

Solveigs idrottskarriär tog fart när hon som engagerad förälder följde barnens stora intressen: konståkning, slalom och ishockey.

1973 tackade Solveig ja till sitt första styrelseuppdrag i Skövde konståkningsklubb och därmed var bollen i rullning.

Två år senare valdes hon in i styrelsen för Västergötlands konståkningsförbund, där hon satt på ordförandeposten i tio år. 

1980 blev Solveig invald i styrelsen för såväl Svenska konståkningsförbundet och Västergötlands Idrottsförbund.

Det blev startskottet för Solveigs arbete med jämställd idrott.  

1990 valdes hon till ordförande i Västergötlands idrottsförbund, vilket då var första gången en svensk kvinna satt på ordförandeposten i ett av Sveriges större distriktsförbund.

Andra ärofyllda styrelseuppdrag på Solveigs meritlista är mångåriga arbeten inom  såväl RF som i SISU idrottsutbildarna, där hon har varit valberedningens ordförande i båda organisationerna under flera års tid.

Listan på styrelseposter och uppdrag i föreningslivet kan göras ännu längre. Men för Skövdeborna är det många som främst känner igen Solveig Sundequist för sina 23 år inom Skövde kommuns fritidsförvaltning, där hon ständigt arbetade med fritidsfrågor, föreningsliv, idrott och friskvård. Solveig var en av de drivande krafterna när Skövde Idrottshistoriska sällskap startades i 2001 och under de första åren av Skövde idrottsgala fanns hon med som en av medlemmarna i nomineringskommittén.