Vi gör resan tillsammans

I Skövde kommun arbetar vi för att skapa ett bra företagsklimat där det är enkelt att starta, driva och utveckla företag.

Företagsklimatet handlar om de regler, attityder och kunskaper som påverkar företagare i vardagen. Ett bra företagsklimat gör det enklare att starta, driva och utveckla företag.

Vi i Skövde kommun samarbetar med representanter från åtta olika verksamheter för att skapa goda villkor för näringslivet. Vi arbetar med flera viktiga områden, till exempel kompetensförsörjning, infrastruktur, tillstånd, trygghet, service, information och dialog. Det vi alla har gemensamt är att vi tillsammans vill få Skövde att utvecklas och bli bättre. Vi behöver ha en bred förståelse för varandras roller och det får vi genom en god kommunikation. Det tror vi är en av kommunens viktigaste utmaning för att nå vårt mål.

Vi gör den här resan tillsammans!

Vi ska skapar rätt förutsättningar för vårt näringsliv

Vi har brett uppdrag kring företagsklimat, tillväxt, talangattraktion och etableringsfrämjande åtgärder. Skövde ska ha ett gynnsamt företagsklimat och vara attraktivt för etableringar och expansion. För att lyckas med detta finns ett politiskt satt mål: Att nå plats 30 i Svenskt Näringslivs ranking över Sveriges kommuners företagsklimat.

Summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Definitionen av ett företagsklimat enligt Svenskt Näringsliv

Det kan låta lite krångligt. För oss är ett gott lokalt företagsklimat ett mått på hur lätt det är att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Att vi har växande och konkurrenskraftiga företag och att vi tillsammans fortsätter att bygga för framtida generationer.

Uppdrag: skapa rätt förutsättningar

Vi som jobbar på näringslivsenheten, var och en med sina specifika fokusområden men med ett gemensamt huvuduppdrag, ska skapa rätt förutsättningar för näringslivet att växa och må bra. Vi ska skapa förutsättningar för att fler nya företag startas i kommunen, men också se till att befintliga företag får rätt förutsättningar att verka och växa. Det inkluderar flera områden såsom kompetensförsörjning, infrastruktur, tillstånd, trygghet, service, information och dialog. Vi sitter med i många olika projekt och arbetsgrupper, både internt i kommunen och externt ute i näringslivet.

Handlingsplan med flera ansvariga

För att Skövde kommun skall kunna nå topp 30 har vi tagit fram en handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Handlingsplanen går genom alla sektorer och är ett ständigt pågående arbete i samverkar mellan till exempel samhällsbyggnad, kontaktcenter, upphandling, kommunikation, IT, sektor utbildning, sektor service och Miljösamverkan Östra Skaraborg, som alla har sina egna respektive punkter i handlingsplanen.

Handlingsplan för förbättrat företagsklimatlänk

Talangattraktionextern länk

Lokalt företagsklimat Svenskt näringslivextern länk

Vårt näringsliv ska utvecklas och växa

Sektor samhällsbyggnad är Skövde kommuns samlade organisation för samhällsbyggnadsfrågor. Sektorn håller ihop arbetet från start till slut, men är beroende av många parter både inom kommunen och ute i näringslivet för att nå gemensamma visioner.  

Vår vision är att Skövde är och skall fortsätta att vara en tillväxtkommun. Vi är draglok och nod i Skaraborg och med en helhetssyn utvecklar och förvaltar vi Skövde till ett attraktivt, jämställt och hållbart samhälle, och bygger stad och landsbygd för nuvarande och kommande generationer.

Samhällsbyggnad ansvarar för:

  • Fysisk samhällsplanering
  • Bygglovhantering och tillsyn inom byggandet
  • Energirådgivning
  • Bostadsanpassningsbidrag 
  • Kart- och mätverksamhet
  • Samordning av geografisk information
  • Gata och park
  • Kollektivtrafik
  • Mark- och exploatering
  • Kommunekologi/miljöstrategi/skogstillsyn
  • Stadsnät

Inom sektorn finns även den kommunala lantmäterimyndigheten för Skövde kommun som en fristående myndighet.

Under samhällsbyggnad ligger Skövde stadsnät, det vill säga stamnätet för fiber. Det är en viktig förutsättning för företag. I Skövde kommun kan du som privatperson och företagare vara uppkopplad på internet i en mycket hög hastighet genom fibernät som Skövde stadsnät erbjuder. Skövde stadsnät är ett öppet nät vilket innebär att samtliga tjänsteleverantörer konkurrerar på lika villkor. Fiberoptiska nät är den mest framtidssäkra lösningen för distribution av digital data. Allt eftersom kraven ökar så kan prestanda i näten uppgraderas. Kapaciteten är i princip obegränsad. Skövde stadsnät, som är en del av sektor samhällsbyggnad, ansluter hyresfastigheter, villaområden, olika typer av föreningar industri- och affärslokaler och operatörer. Det är Skövde stadsnät som äger och ansvarar samt underhåller och utvecklar fibernätet. De ansvarar för driften fram till överlämningspunkten. Efter överlämningspunkten är det fastighetsägarens eget ansvar.

Samhällsbyggnad ansvarar för den kommunala exploateringsprocessen med markfrågor, utbyggnad av kommunal infrastruktur och projektsamordning. Vi ansvarar även för driften av kommunal allmän plats som gator och parker, naturvård, kommunalt skogsbruk, miljösamordning, trafikplanering, energirådgivning samt kommunala geodata som t.ex. karttjänster, fastighetsdata, statistik och adresser.

I takt med att Skövde växer ökar behovet av service, infrastruktur och bostäder. Vi vill växa för att säkra upp arbetskraft och ett gott liv för nästa generation. Detta handlar inte bara om bostäder och industri utan även rekreationsområden som Billingen, där vi gjort stora insatser under senare år. Detta är viktigt för att människor både ska vilja bo kvar, men också komma hit. Det i sin tur skapar en blomstrande stad och ett välmående näringsliv.

Det här gäller inte bara i Skövde tätort, vi ansvarar för hela vår geografiska yta, med yttertätorter som Lerdala, Stöpen och Väring inkluderat. Uppdraget innebär att vi hela tiden väger och kompromissar kvaliteter. Det är aldrig svart eller vitt utan bygger på god dialog. En del är självklar myndighetsutövning, i andra fall blir det i dialogform.

Samhällsutveckling i framtiden

I allt vi beslutar i dag, måste vi samtidigt möta framtidens behov och den kommande generationen. I dag går också allting väldigt fort vilket gör att även vi måste jobba för att kunna vara omställningsbara och flexibla.

Intresset för Skövdes samhällsutveckling är stort hos företagen. Vi märket av ett hårt tryck både på utveckling av befintligt näringsliv och nyetableringar. Samhällsbyggnad och näringslivsenheten jobbar tätt ihop för att på bästa sätt hitta lösningar, såsom att komma åt både ny mark att exploatera eller befintlig mark att bygga på. Våra enheter mark- och exploatering (MEX) samt plan- och byggenheten är oftast de som står närmast näringslivet.

Forum för dialog

Vi försöker att hålla en regelbunden, god och informativ dialog med näringslivet under året och i flera olika forum. Detta gör vi bland annat genom att bjuda in till samhällsbyggnadsfrukost där vi ger en uppdaterad lägesbild av bostadsbyggandet och samhällsutvecklingen samt lyssnar in feedback.  Vi delar också ut Skövdes stadsbyggnadspris till entreprenörer varje år. Vi har även regelbundna träffar med branschorganisationer och näringslivsforum. I vardagen är vi oftast i kontakt med näringslivet när det gäller verksamhetsmark som tillåter våra företag att utvecklas. Vi möter även frågor kring byggnation av infrastruktur, då det är viktigt att vi skapar rätt förutsättningar för våra förtag att bedriva sina verksamheter. Vi möter också många företagare vid ansökan om bygglov. Bygglov är komplext med snårig lagstiftning, så när företagen vill bygga ut eller bygga nytt, är dialogen väldigt viktig.

Skövde är en stad med hög nettoinpendling. Att ha goda förbindelser gör att våra företag når en större arbetsmarknad när de söker kompetens. Logistikflöden är därför otroligt viktiga för stadens utveckling.

Vår verksamhet är viktig för att näringslivet skall kunna flyta på och ha rätt förutsättningar för att bedriva sin verksamhet. Vårt uppdrag är samtidigt beroende av att vi har ett gott samarbete såväl inom kommunens sektorer som med näringslivet. Vi jobbar ständigt för att bidra till ett gott företagsklimat och för att vårt näringsliv både skall utvecklas och växa.

Ansökan om bygglovlänk

Byggdialogenlänk

Vi vill ge företagaren mer tid till sin verksamhet

Kommunens IT-avdelning kan göra skillnad kopplat till den digitaliseringsresa vi möter och fortfarande står inför. I Skövde kommun har vi en egen IT-avdelning, vilket innebär att det finns en hög grad av service samt en bra kontinuitet som behövs för en komplex och bred verksamhet. På IT-avdelningen jobbar man med olika uppgifter såsom servicedesk, lösa akuta problem, teknik och utveckling. 

Vårt huvuduppdrag är att serva verksamheterna i Skövde kommun, Skaraborgs kommunalförbund samt våra samarbetskommuner med IT-tjänster. I förlängningen når vi även ut till externa kunder, då bra och smidiga tjänster hos oss gynnar och förenklar för våra medborgare, föreningar och företag. Det finns cirka 120 e-tjänster som är tillgängliga när man söker information och kontakt med oss. 

Det som är gemensamt för alla verksamheter som vi servar är att vi använder en specifik plattform. Tack vare det så får vi en hög igenkänning oavsett om du använder en e-tjänst hos Miljösamverkan östra Skaraborg, Avfall och Återvinning Skaraborg eller Skövde kommun. Det är en styrka för oss som en delregion där man rör sig mycket över gränserna. Oavsett om du bor i en kommun, men jobbar i en annan så ska kontakten med oss fungera på samma sätt. Detta är en mycket välutvecklad plattform med förifylld information som förenklar processen för våra kunder.

Kopplade till verksamt.se

Vi är också kopplade till verksamt.se som är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Verksamt.se drivs gemensamt av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverketoch Tillväxtverket. Här finns information och e-tjänster för dig som driver, ska starta eller utveckla ditt företag. Totalt innehåller verksamt.se information från fler än 45 myndigheter. Idén med samarbetet är att det ska vara enkelt att starta och utveckla sitt företag. Detta görs genom att samla myndigheters information och tjänster på ett ställe. Tillsammans utvecklar man även gemensamma tjänster utifrån olika händelser och faser i företagandet. Verksamt.se hjälper företagaren med myndighetskontakter, vad som ska skickas in, till vem och när. Med enkla e-tjänster kan företagaren snabbare genomföra sina företagsärenden hos myndigheter och få mer tid till att driva sitt företag framåt.

Verksamt.seextern länk

Öka tillgång till bredband

Vi har en plan för IT-infrastruktur för Skövde där målsättningen är att Skövde ska förbättra sin tillgång till bredband. Vi kommer denna gång lägga fokus på tätorten då det i dag är bättre förutsättningar på landsbygden, tack vare det gedigna arbete som gjorts tidigare. Ett resultat av ett gott samarbete med landsbygdens fiberföreningar och kommunen. I tätorten ser det däremot annorlunda ut och vi behöver ett väl utbyggt fibernät här för att kunna möta såväl dagens som framtidens krav från våra företag.

Vi gör Skövde till en attraktiv plats

Sektor service är en stor sektor med ett brett uppdrag. Vi är en utförande organisation som primärt jobbar med intern försäljning utifrån beslut och uppdrag från övriga sektorer och enheter. Vi är också en kommunal beställare där ca 70 procent av allt som köps in hos kommunen görs av oss.

Utan vatten inget liv

Vår viktigaste avdelning är VA (vatten och avlopp), som bland annat jobbar med flera infrastrukturfrågor för näringslivet som ska fungera, såsom viktiga ledningsnätsarbeten, vatten och avlopp. De är med och möjliggör för de mål kommunen satt för nybyggnation av bostäder och näringslivsverksamheter. De håller även i kommunens krigs- och krisberedskap i dessa frågor.

VA:s uppdrag styrs i mångt om mycket av olika lagar och bestämmelser, så som lagen om allmänna vattentjänster som syftar till att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang, om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljö. Det handlar mycket om att jobba med beteendepåverkan hos allmänhet och verksamheter. I första hand skall vi sprida kunskap och inspirera till förbättringar och i sista hand delar vi ut skarpa krav. Avgifterna för vatten och avlopp får inte överskrida det som behövs för att täcka de kostnader som är nödvändiga för att driva och ordna va-anläggningen samt att den skall fördelas skäligt och rättvist. Det här är alltså inte en vinstdrivande avdelning.

Vi håller vårt samhälle igång

Sektorns medarbetare jobbar dagligen med olika typer av service och underhåll som skapar trivsamma offentliga miljöer. Det bidrar till att invånare i Skövde kommun vill vistas på dessa allmänna ytor, vilket gynnar branscher inom till exempel handel, restaurang och besöksnäring. Många av de 530 anställda som arbetar inom sektor service börjar sin arbetsdag tidigt, både under vardagar och helger för att städa upp gatorna i vårt centrum från nattens verksamheter och besökare, så att dagsbefolkningen inte ska behöva uppleva skräpiga offentliga miljöer.

Det är också sektorns uppdrag att jobba med snöröjning, sandsopning, konstsnön i längdspåren uppe på Billingen, underhåll av Arena Skövde, Billingehovs ishallar med mera. Att ha hela lampor i belysningen vid gång- och cykelvägar, och välskötta parker skapar också en ökad trygghet för invånare som vågar röra sig mer fritt under hela året.

Sektorn ansvarar för måltidsverksamheten i de kommunala köken. Här ligger ett stort fokus på ett innehåll av lokalt producerad mat från våra gröna näringar i kommunen.

Fastighetsavdelningen förvaltar Skövde kommuns cirka 250 fastigheter som används till bland annat uthyrning av privata boenden, lokaler till företag och föreningar. De ansvarar även för arbetet med  nya byggnader, såsom skolor och förskolor.

Kompletterar det lokala näringslivet

I de uppdrag vi har, upphandlar vi många tjänster av det lokala näringslivet, alltifrån VVS till byggtjänster, snöröjning med mera.

En reell bild som sektorn arbetar utifrån är att det inte är en organisation med sikte att växa, utan snarare tvärt om. Sektorn samarbetar med olika privata aktörer i sina uppdrag genom lokala upphandlingar av till exempel snöröjning och bygguppdrag. Sektor service ska aldrig konkurrera med det lokala näringslivet utan istället komplettera och samarbeta.

För oss är det självklart att jobba med handlingsplanen för förbättrat företagsklimat. Vi har en viktig roll att fylla för möjliggörande av ett starkt näringsliv med rätt förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Och framför allt för att göra Skövde kommun till en attraktiv plats att bo och verka i.

Vi vill säkra det framtida kompetensbehovet

Skolan har en viktig roll för att främja elevers företagsamhet och entreprenöriella förmågor. Sektor barn och utbildning jobbar efter den lokala planen för samverkan skola och arbetsliv (SSA). Planen har tagits fram i samarbete mellan studie- och yrkesvägledare, prao-samordnare, rektorer och näringslivsföreträdare och beslutats av barn- och utbildningsnämnden. Gemensamt vill vi skapa de bästa förutsättningarna för stadens framtida kompetensförsörjning.

Syftet med planen är dels att öka kontakterna mellan arbetslivet och skolan så att eleverna kan nå de mål man satt. Dels att utveckla arbetet inom skolan med studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar från förskola till gymnasium, för att stödja den framtida kompetensförsörjningen i Skövde och Skaraborg. Barn och elever ska ttill exempel lära sig om arbetslivets villkor genom studiebesök, prao med mera.

Läroplanerna och skollagen är tydlig kring detta och SSA-planen har fått en tydligare koppling till styrdokumenten. Den aktivitet som är lika för förskoleklass till gymnasium är avstämningsmöten kring SSA varje läsår med rektor, studie- och yrkesvägledare samt lärarrepresentanter. I övrigt är aktiviteterna kopplade till årsgrupp/stadie.

Skolan tillsammans med näringslivet

Kommunens skolor samarbetar med näringslivet på olika sätt:

  • I Gymnasium Skövde bland annat i värdegrundsarbete, genom programråd och branschråd på lokal-, regional- och riksnivå.
  • Teknikprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet samarbetar med Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege, en kvalitetssäkring av utbildningen.
  • Grundskolan bland annat genom möjliga projekt som First Lego League, Smart Matte, representation i Teknikcollege, Möjligheternas värld, Camp Blåljus med mera.

Ung Företagsamhet Skaraborg är också en viktig samarbetspartner för oss kopplat till arbetet med entreprenöriella förmågor i skolan. De har i uppdrag att verka för att skapa fler företagsamma medborgare och fler företagare. Det görs genom utbildning i entreprenörskap i skolan.

I grundskolans material och läromedel handlar det mycket om yrkesspaningar och möten med entreprenörer samt genom tilläggsövningar såsom ”Idéer som gör det möjligt” där elever jobbar med uppfinningar, bygger prototyper på Balthazar Science Center och ställer ut på UF-mässan och pitchar för näringslivet och organisationer. Konceptet Framtidskoll fokuserar på arbetslivet och karriär samt privatekonomi i samarbete med UF, Swedbank och representanter från näringslivet.

På gymnasiet är det framförallt processutbildning i företagande. Elever startar, driver och avvecklar ett företag. Under läsåret skriver de affärsplan, har säljtillfällen, jobbar med en extern rådgivare samt skriver en årsredovisning. På UF-mässan pitchar de affärsidéerna inför jurymedlemmar från företag och organisationer.

Studier visar även att UF-företagare oftare startar företag, oftare når ledarpositioner och har högre årslöner än de som inte drivit UF-företag på gymnasiet.

Vi ingår för att kunna driva företag

Miljösamverkan östra Skaraborg (MÖS) är ett förbund som sträcker sig över fem kommuner; Skövde, Falköping, Hjo, Karlsborg och Tibro, med kontoret i centrala Skövde.

Förbundet fungerar som miljönämndensförlängda arm. Miljönämnden ansvarar för kommunernas tillsyn enligt bland annat miljöbalken och livsmedelslagstiftningen samt VA-rådgivning. Nämnden delegerar sedan det praktiska ansvaret för tillsynen till oss.

Tillförsäkra dagens och morgondagens invånare en god och hälsosam miljö

Miljösamverkan östra Skaraborgs grundpelare

Vi på Miljösamverkan Östra Skaraborg jobbar både för privatpersoner och företag. En stor del av vårt uppdrag handlar om att göra tillsyn i olika verksamheter där vi till exempel tittar på osäkra livsmedel, avloppsrening för att säkra vårt dricksvatten, utsläpp, luft och miljö, hygienrutiner, bekämpningsmedel och mycket mer. Vi gör även tillsynen hos kommunens verksamheter såsom skolkök och äldreboenden.

Att mäta buller genom ventilationer i skolor, göra radonmätningar och jobba med detaljplaner för barn- och ungdomars utemiljöer är också en del av vår vardag. Vi åker ofta ut fysiskt och informerar om vad som behöver åtgärdas. I snitt gör vi cirka 3 500 kontrollinsatser per år fördelat på cirka 40 anställda.

Både tillsyn och rådgivning

För oss handlar inte tillsyn om att granska eller förhindra, vi gör tillsyn för att hjälpa verksamheter att utvecklas och bli bättre och för att bistå dem med kunskap om lagar och regler som måste följas. För detta finns det olika verktyg och där tror vi mycket på att dialog är det viktigaste. När vi kommer ut till en verksamhet så tittar vi på lokaler med mera tillsammans med ägaren och diskuterar eventuella förbättringsmöjligheter och vad vi tillsammans kan göra för att lyckas med dem.

Utöver tillsyn handlar uppdraget mycket om rådgivning. Ofta handlar det om telefonsamtal som kommer in genom vårt eget kundcenter, men vi får också ofta besök av entreprenörer. De senaste åren har vi digitaliserat stora delar av vår verksamhet och tagit fram flera e-tjänster. På så sätt kan vi bli mer effektiva men också billigare, vilket gynnar kunden. Vissa upplever oss som dyra och onödiga, men i realiteten så är det så att vi ”ingår” för att kunna driva företag, enligt lag. Precis som till exempel en F-skattsedel. Men MÖS får inte gå med vinst. Det överskott som MÖS får, går tillbaka till kommunen.

Vi får ofta önskemålet om att våra näringsidkare önskar att få ha en och samma inspektör varje gång och det förstår vi. Det underlättar både relationen och möjlighet till god uppföljning, men tyvärr har vi inte den kapaciteten. Vi möter istället upp med hög tillgänglighet och har till exempel en svarsgaranti på två dagar.

God kommunikation, trevligt bemötande samt transparens är några av våra ledord. Vårt mål är att vara mer ute i verksamheterna, vara tillgängliga och möjliggöra att träffa oss utanför kontoret. Handlingsplanen för förbättrat företagsklimat är ett led i denna utveckling, och vi jobbar ständigt på att bli ännu bättre.

Vi vill göra sjysta affärer

Vi upphandlar på uppdrag av sju kommuner och sju kommunala bolag och vi ser en stor styrka i att vi samordnar på detta sätt och har även på så sätt kompetensen. Att jobba med upphandling innebär ett stort ansvar och stora pengar som kommer från skattebetalarna, det måste vi förvalta väl.

Vårt uppdrag är att genomföra kommunövergripande och sektorsspecifika upphandlingar som leder till bra affärer. Upphandlingsenheten ska styra, planera, samordna och utveckla kommunens upphandlingsverksamhet och den organisation som krävs för att genomföra upphandlingar affärsmässigt och i enlighet med gällande lagstiftning.

Vi på upphandlingsenheten är med nästan överallt. Vi har haft ett finger med i spelet oavsett om det rör pennan som du som anställd håller i, leksakerna barnen har på förskolan eller asfalten som läggs utanför huset. Kortfattat så säkerställer vi att välfärdssektorerna får de varor och tjänster de behöver för att klara sitt uppdrag.

Vad innebär en offentlig upphandling?

Upphandling definieras som köp, leasing, hyra eller hyrköp av varor, tjänster eller entreprenader. En offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader. Som medlem i EU måste Sverige, och därmed Skövde kommun, följa EU:s direktiv för upphandlingar. Målet är att på bästa sätt ta tillvara konkurrensen på marknaden och hushålla med skattemedlen.

Att upphandla innebär att följa vissa steg för inköp av varor, tjänster och byggentreprenader. Det finns olika upphandlingsregler beroende på hur högt värdet är för inköpet. En del upphandlingar behöver annonseras i Sverige, andra i Europa. Mindre upphandlingar kan ske utan annonsering. Syftet är att säkerställa att kommunens anskaffning av varor, tjänster och entreprenader sker enligt gällande lagar, till bästa hushållning med kommunala medel samt bidrar till en hållbar utveckling med beaktande av social och etisk hänsyn.
Kommunstyrelsen har det strategiska ansvaret för all upphandling inom Skövde kommun. Kommunstyrelsens verkställande organ för kommunens upphandlingsverksamhet är upphandlingsenheten vid sektor styrning och verksamhetsstöd.

Upphandling är formellt och stelt. Vi måste säkra att alla processer följer de lagar och regler som finns. Lagen om offentlig upphandling är inte ett fritt val, utan den måste följas. Det upplevs ofta som komplext, men vi finns här för rådgivning och guidning. Vi håller i företagarfrukostar och utbildningar för att underlätta och skapa förutsättningar. Ta gärna kontakt med oss!

Mycket av det kapital som vi köper varor och tjänster för hamnar i det lokala näringslivet. Vi ser i våra upphandlingar att det är många lokala och duktiga företag som lägger anbud och får avtal. Det visar på att vi har ett brett och gott spann av entreprenörer lokalt. Det sticker ut i Skaraborg. Vi är glada för att dessa lokala aktörer är aktiva och lämnar anbud och vi tror på närheten till våra leverantörer.

När det gäller företagen i kommunen, så har vi direktkontakt med flera hundra om året. Det är tack vara den dialogen, som vi också får kunskapen att hjälpa våra sektorer i flera frågor. En stor del i vårt dagliga arbete handlar om att para ihop våra olika sektorer med bra leverantörer. 

Ett gott företagsklimat ger oss ett brett näringsliv som vi kan samarbeta med när vi gör våra inköp. Vi tror att det blir lättare att hitta varor och tjänster till rätt kvalitet och till rimligt pris när vi har det lokalt. Vi jobbar för att göra sjysta affärer och vi tror att vi bidrar till arbetet med företagsklimatet genom vår kunskap och vår vilja till ständig förbättring.

Så fungerar upphandlinglänk

Vi är din första kontakt

Kontaktcenter är ofta den första kontakten in till kommunen för både medborgare och företag.

Till oss kan man vända sig oavsett ärende. Genom att erbjuda ett kontaktcenter har vi ökat tillgängligheten till Skövde kommun, vilket i sin tur har inneburit en ökad servicegrad. 2019 kunde kontaktcenter och Skövde kommun titulera sig som sjunde bästa kontaktcenter i Sverige!

Vi får in i snitt 500 samtal om dagen och utöver det får vi även in mejl, frågor via Facebook samt fysiska besök i entrén i Stadshuset.  Under vårt uppdrag ligger även fastställandet av faderskap för alla barn som föds i Skövde och där föräldrarna inte är gifta.

När det gäller dig som företagare så är det framförallt att hjälpa till med att komma i kontakt med rätt person i kommunen, gärna så snabbt och smidigt som möjligt. De vanligaste ärendena vi får till oss från företagarna i Skövde gäller olika typer av tillstånd, frågor kring uteservering, bygglovsärenden eller frågor kring nyföretagande.

Vi jobbar även med att följa upp de meddelanden som ibland ”försvinner” längs vägen. Om vi lotsar en kund vidare till en person inom vår organisation och denne inte kan svara på grund av till exempel sjukskrivning, vård av barn eller möten som inte har registrerats hos oss, så vet inte vi detta förrän kunden ringer tillbaka till oss igen med samma ärende. Detta är en ständig förbättringsprocess som samtliga anställda inom kommunen utvecklar hela tiden. 

För oss är det otroligt viktigt att den som vänder sig hit känner sig hörd och väl emottagen oavsett om vi kan ge svar direkt eller måste hänvisa vidare in i organisationen.

Sidan uppdaterades: 12 mar 2025
Hjälpte informationen på den här sidan dig?