Information om coronaviruset och covid-19

Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.

Läs mer

Därför ska du etablera dig i Skövde

Tillväxtmotor i Skaraborg.

Skövde är en tillväxtmotor i Skaraborg och en strategisk plats att etablera sig på. Ett starkt näringsliv, livlig handel, ett rikt nöjesliv, många arrangemang och ett berikande fritids- och kulturliv resulterar i många besökare och ger Skövde rollen som centrum för ett större geografiskt område. Skövdes befolkning den 31 december 2018 var 55 729.


Är du intresserad av att etablera din verksamhet i Skövde?

Då hör du av dig till oss på näringslivsenheten så lotsar vi dig rätt. Vi hjälper dig bland annat med mark- och lokalfrågor. Du når oss via vårt Kontaktcenter.
   
Du kan också vända dig till Business Region Skaraborg som hjälper till om du vill etablera dig i övriga Skaraborg. 
 

Lokaler och tomter

En förutsättning för att du ska kunna starta företag eller etablera dig i Skövde är ofta mark eller en lokal. Du hittar mer information under rubrikerna Lediga lokaler och Lediga verksamhetstomter.

 

Stor lokal marknad

Skövde är en av landets åtta största arbetsmarknadsregioner med nästan 85 000 arbetstillfällen och drygt 180 000 personer, och inom ett pendlingsavstånd på fem mil finns en kvarts miljon människor.
 
Varje dag pendlar cirka 12 000 personer till Skövdes drygt 31 000 arbetstillfällen.  Varje dag reser också studenter till Skövde. Totalt vistas det mellan 60 000-70 000 personer i Skövde varje dag.
 

Arbetsmarknad

Skövdes starka områden är framförallt tillverkningsindustri, försvar, handel,  mjukvara och digitala beslutsstöd, FinTech samt dataspelsbranschen.

Skaraborgs sjukhus är en av Skövdes och Skaraborgs största arbetsgivare med cirka 4 500 anställda i Skövde, Falköping, Lidköping och Mariestad. Upptagningsområdet är de femton kommuner i Västra Götaland som tidigare ingick i Skaraborgs län

Tillgången till kvalificerad arbetskraft inom dessa områden är god. Högskolan i Skövde, med sina 11 300 studenter, är en garant för en god försörjning av välutbildad arbetskraft.

Inom handeln finns i dag cirka 170 butiker och Skövdes handelsindex är 134, vilket betyder att 34 % icke boende i Skövde reser hit för att handla, en av landets äbsta handelsindex. (2017 års siffror).

Totalt är drygt 700 personer verksamma inom dataspelsbranschen i området kring Högskolan i Skövde och Science Park Skövde. Detta gör Skövde till landets fjärde största dataspelsstad.

FinTech (finansteknologi) är en bransch där flera framgångsrika företag finns i Skövde. Det är ett samlingsbegrepp för den senaste IT-teknologin inom finansvärden. Fintech-bolagen är specialiserade aktörer som kombinerar finansiella tjänster med mjukvaruteknik.

Skövdes största industrier är Volvo Group Truckt Operations och Volvo Cars Engine. De tillverkar mer än en halv miljon motorer varje år, både till personbilar och lastbilar.

Andra framgångsrika företag från Skövde tillverkar snabbkopplingar, rostfria produkter, godis, ortopediska implantat och cement. 

Ett väl fungerande samarbete mellan de offentliga organen inom arbetsmarknadspolitiken i området ger möjligheter till dels smidiga kontakter och dels ett varierat utbud av arbetsmarknadsåtgärder.