Bild på en person som hoppar mellan klippor

Välkommen som företagare i Skövde kommun

I Skövde arbetar vi för att du som företagare ska trivas!

Detta gör vi bl.a. genom att i samverkan med Näringslivsforum arrangera kontinuerliga frukostmöten under namnet Näringslivssamverkan. Här får du chansen att nätverka och träffa andra företagare. I västerkanten under rubriken Näringslivssamverkan hittar du mer information.

Kommunen har ett nära samarbete med Näringslivsforum som representerar olika näringslivsorganisationer i Skövde och är näringslivets röst in i kommunen. Vill du vara med och påverka Skövdes utveckling ska du bli medlem här. Länk till Näringslivsfourm hittar du i högerkanten.

Varje år ordnar Skövde kommun tillsammans med Företagarna en stor Näringslivsgala där vi hyllar de personer, organisationer och företag som med själ och hjärta gör det lilla extra och på så sätt bidrag till att göra Skövde och Skaraborg till en spännande plats att besöka, verka och leva i.

IT och tjänster

IT och tjänstesektorn är en starkt växande sektor bl.a. genom stora satsningar i Teknikparken Gothia Science Park vid Högskolan i Skövde.

2009 blev Skövde kommuns, Närings- och Samhällsbyggnadsenhet tillsammans med Gothia Science Park Europamästare i entreprenörskap. Mer information om detta hittar du i vänsterkanten.
 

Sweden Game Arena

Med gemensamma ansträngningar har näringsliv, akademi och samhälle byggt dataspelsbranschen i Skövde. Nu är det dags att ta nästa steg. Att jobba ännu mer fokuserat med internationalisering. Företagens produkter har redan i dag en internationell marknad. Nu gäller det att jobba hårdare med att bygga platsen Skövde som Dataspelsstad. Det kommer att göras under samlad flagg: Sweden Game Arena. Du hittar mer information under rubriken Sweden Game Arena i vänsterkanten.

Landsbygden

Utveckling av landsbygden är en prioriterad fråga för Skövde kommun. Den mest aktuella frågan för att stötta företagande på landsbygden är fiberuppkoppling, vilket vi arbetar mycket intensivt med för tillfället. Mer information hittar du i vänsterkanten under rubriken Landsbygdsutveckling.

Handeln

Handel är en mycket viktig näringsgren i Skövde. Få orter i landet kan mäta sig med utvecklingen i Skövde. Detaljhandeln har de senaste tio åren ökat med drygt 40 %.

För att möta upp den stora tillväxten arbetar Skövde kommun och näringslivet i Skövde mycket aktivt med handelsfrågorna i Skövde. 2007-2011 genomfördes, det mycket framgångsrika projektet  Handelskraft Skövde.

Försvaret

Skövde är en av Sveriges tredje största förbandsort efter Stockholm och Karlskrona. Här finns en stark koncentration av kunskap och resurser för markstrid genom de tre förbanden; Skaraborgs regemente P4, Trängregementet och Markstridsskolan. I Skaraborg finns totalt fem förband med Livregementets husarer, K 3, i Karlsborg och Skaraborgs flygflottilj, F 7, i Såtenäs, Lidköping. Tillsammans arbetar nästan 3000 anställda i Försvarsmakten i Skaraborg, varav ca hälften i Skövde. Fram till 2019 beräknas förbandens rekryteringsbehov vara drygt 3800 soldater.

Inom Försvarsmaktsråd Skaraborg samarbetar kommuner, företag och organisationer med Försvarsmakten kring arbetsgivarefrågor som kompetensväxling och kompetensutveckling och frågor som rör boende och fritid för soldaterna och dess anhöriga. Mer information finns i vänsterkanten. 

Tillverkning

Det är inte fel att kalla Skövde för Sveriges motor, bl.a. med tanke på att Volvo Powertrain och Volvo Cars tillverkar mer än en halv miljon motorer varje år. Andra framgångsrika företag från Skövde tillverkar snabbkopplingar, rostfria produkter, livsmedel, godis, ortopediska implantat och cement. 

Offentlig sektor

I Skövde finns många offentliga arbetsgivare och samhällsfunktioner samlade. Den största offentliga arbetsgivaren är Skövde kommun som också är kommunens största arbetsgivare. Andra offentliga arbetsgivare är bl.a. Skaraborgs sjukhus, Högskolan, Försvarsmakten, Folktandvården i Västra Götaland, Tingsrätten, Polisen och Västtrafik. I vänsterkanten kan du läsa mer om offentliga arbetsgivare/samhällsfunktion under rubiken Offentliga arbetsgivare i Skövde.