Privatperson

Vet du vad energin i ditt hus används till? Du som bor i villa, radhus eller annat typ av småhus har stora möjligheter att minska din egen energianvändning. På dessa sidor finns en hel del tips och råd om hur du påverkar allt ifrån din uppvärmning till din hushållsel.

När man pratar om den energi som tillförs i ett hus är det i huvudsak tre olika ändamål energin används till, nämligen uppvärmning, tappvarmvatten och hushållsel.

Den största delen av energin, ungefär 60 procent, går till uppvärmning av huset. Det är det som får huset att hålla en behaglig inomhustemperatur. Ungefär 20 procent av den totala energin i ett hushåll används för att värma varmvatten till exempelvis dusch, bad och handdisk. Detta varma vatten kallas vanligtvis för tappvarmvatten. Hushållsel används till lampor, kyl, frys, tvättmaskin, datorer, fläktar, pumpar och mycket mer. Hit går ungefär 20 procent av hushållets totala energianvändning.

Sammanlagt använder en nybyggd svensk standardvilla cirka 18 000 kWh per år för uppvärmning, varmvatten och drifts- och hushållsel. Det motsvarar utgifter på ungefär 16 500 kronor per år. I ett äldre svenskt genomsnittshus används cirka 23 000 kWh. Energikostnaden varierar självklart beroende på storleken på huset, hur huset används, val av inomhustemperatur och teknik och så vidare.