Skövde gick till final på första försöket

Skövde har under den process som pågått under hösten visat hur starkt erbjudande som platsen har när det kommer till stora industrietableringar. Northvolt och Volvo Cars valde Göteborg för sin batterifabrik, men Skövdes målbild ligger fast.

— Vi gick till final på första försöket. Det säger något om hur starka vi är och att vi har ett attraktivt erbjudande, säger Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Skövde. Allt vi har gjort i den här resan gynnar nästa intressent. Vårt partnerskap inom Skaraborg, med näringslivet, våra grannkommuner och med andra myndigheter är vår styrka. Alla som varit med oss på den här resan ska ha stort tack. Nu jobbar vi vidare tillsammans.

Northvolt och Volvo Cars process har pågått sedan i somras och bland ett stort antal kommuner kunde Skövde vara med och konkurrera hela vägen till det avgörande beskedet. Även om det till slut blev ett nej till batterifabriken, så framgick det också tydligt att Skövde sitter på ett mycket attraktivt industriområde som bedöms som strategiskt viktigt för omställningen av industrin i Västra Götaland. Arbetet fortsätter därmed i Skövde att utveckla siten för kommande möjligheter.

— Jag är glad och stolt över det vägval som Skövde har gjort, att vi klivit fram och markerat att vi vill vara med och skapa en hållbar framtid för vår industri och ett samhälle som ska hålla för kommande generationer, säger Katarina Jonsson. Vi ändrar inte kurs nu utan fortsätter vårt arbete. Det blev inte just den här etableringen, men nu har vi fått ett erkännande av hur starkt erbjudande vi har och det jobbar vi vidare med.

Målbilden ligger kvar – ska vara en del av den gröna industriella omställningen

Beslutet att ställa om Skövde flygplats till industrimark fattades i september 2021. Beslutet har möjliggjort en site som är unik i sitt slag och arbetet med att genomföra omställningen fortsätter.

— Det är aldrig kul att snubbla på målsnöret, men samtidigt ska vi komma ihåg att vi verkligen var en stark kandidat hela vägen, säger Katarina Jonsson. Den här processen har visat att vi har ett riktigt bra erbjudande som är unikt, tack vare att vi genomgår den här processen med omställningen av Skövde flygplats.

Northvolt och Volvo Cars meddelade under fredagen att man valt Göteborg. Men för Skövde slutar inte resan här utan fortsätter. Det finns nu ett gediget arbete gjort som skapar goda förutsättningar för nästa förfrågan.

— Nu vet vi att vi är attraktiva och vi vet vad vi kan erbjuda. Det arbetet har gjort att vi är förberedda för nästa förfrågan som vi vet kommer att komma. Allt jobb som är gjort kommer att gynna nästa intressent, säger Ramona Nilsson, näringslivschef i Skövde kommun.