Prata med din tonåring om alkohol inför skolavslutning och sommarlov

För dig som tonårsförälder är skolavslutning en fin tid, men sommarlov kan vara förknippat med oro eftersom många tonåringar då kommer i kontakt med alkohol för första gången.

De flesta vet att alkohol är skadligt för våra tonåringar. Det kanske dock inte är lika känt varför det är farligare att dricka alkohol som ung. Deras hjärnor utvecklas fortfarande och är därmed extra känsliga och tar mer skada. Unga har dessutom svårare att bedöma konsekvenser och alkohol är ofta en bidragande faktor till skador och våld.

Skövde kommuns drogförebyggande samordnare vill lyfta att du som tonårsförälder har betydelse i det drogförebyggande arbetet och sänder här tre uppmaningar till dig:

langa inte, bjud inte på alkohol hemma och framför allt – prata med dina barn och ungdomar om alkohol.

Ungdomar vill att du ska ta ditt vuxenansvar även om de inte alltid signalerar det. Att prata med ditt barn om alkohol kan kännas svårt, men det är ett viktigt samtal som kan göra stor skillnad: Visa att du bryr dig, hjälp ungdomarna med att säga nej till alkohol och prata med andra föräldrar.

En undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, visar att närmare varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner. I en annan undersökning som Norstat genomfört, på uppdrag av IQ (dotterbolag till Systembolaget) svarar även närmare nio av tio tonåringar själva att de tycker att det är bra att föräldrar inte köper ut alkohol till sina barn. Desto senare en ungdom börjar dricka alkohol, desto bättre.

I Västra Götaland deltar 45 av 49 kommuner i ett gemensamt arbete mot langning tillsammans med länsstyrelsen och polisen. Skövde kommun arbetar aktivt i detta arbete. Här kan du läsa mer om några pågående kampanjer: https://www.xn--tnkom-gra.nu/   och  https://hejdaalkoholskador.se/

 

Vi önskar er alla en riktigt trevlig sommar!

Jenny Aronsson, Drogförebyggande samordnare, Skövde kommun

Catharina Ejdebäck Brinck, ANDT-pedagog, Skövde kommun