Släng inte våtservetter och skräp i toaletten!

Våtservetter och annat skräp som spolas ner i toaletten medför stopp i våra avloppspumpar. Stoppen är både tidsödande och kostsamma och de kan dessutom påverka miljön i våra vattendrag. Så se till att vi slipper stopp i våra pumpar i sommar!

Användandet av olika våtservetter i hemmen har ökat mycket de senaste åren. Det är bekvämt att använda tvätt- och städservetter men när de spolas ner i toaletten orsakar de problem. Släng därför ditt skräp i papperskorgen – inte i toaletten!

Att spola ner använda våtservetter i toaletten kan verka smidigt - allt smuts och klet försvinner snabbt. Visst, men riktigt så enkelt är det inte! Risken är stor att våtservetterna fastnar i avloppssystemet och orsakar stopp, antingen i huset där du bor eller i våra pumpstationer.

Våtservetter är gjorda av sega, våtstarka fibrer som ska hålla formen och inte gå sönder. Även de servetter som marknadsförs som nedspolningsbara eller komposterbara är gjorda i liknande material och ska inte spolas ner.

I pumpstationen där avloppet pumpas vidare till avloppsreningsverket tvinnar våtservetterna ihop sig och fastnar i varandra. Till slut stannar pumpen tvärt. När detta händer går ett larm och drifttekniker från Skövde VA måste åka ut, lyfta upp pumpen och plocka isär den manuellt. Stoppen är både tidsödande och kostsamma och de kan dessutom påverka miljön i våra vattendrag.

I toaletten ska det bara spolas ner kiss, bajs och toapapper. Bli en avloppshjälte och släng våtservetter och annat skräp i papperskorgen – inte i toaletten!