- Snöröjning är något som blir bäst om vi hjälps åt genom att ta ansvar inom våra egna områden. Det är många som har ansvar för snöröjningen; kommunen, Trafikverket och enskilda vägföreningar så klart, men också de som äger en fastighet, säger Jesper Nyström, enhetschef för driften.
Snö som lägger sig på marken är något som kommunen ständigt har en plan för att hantera, och från mitten av oktober finns det alltid någon i beredskap om marken färgas vit.
- När vi kallar ut alla har vi närmare 60 maskiner med personal ute på gator och vägnät, men vi måste trots det prioritera, eftersom vi inte kan vara överallt samtidigt. Vägarna till och från sjukhuset och busslinjer är så klart prioriterade. Men bara några centimeter snö gör det genast svårare för gång- och cykeltrafikanter att ta sig fram, och därför röjer vi samtidigt de större cykelstråken och prioriterade kommunala fastigheter, så som skolor och särskilda boenden, först därefter, och vid större snömängd, tar vi oss ut till villagator, fortsätter Jesper.
Varje år får kommunen frågor från privata villaägare och andra fastighetsägare om vem som bär ansvaret för att bryta snövallar och skotta trottoarer – perfekta samtalsämnen den 1 december på torget.
- Skotta och halkbekämpa trottoaren vid den egna fastigheten! Det är jätteviktigt så att inte fotgängare tvingas gå ut i körbanan på väg till exempelvis skolan. Som fastighetsägare behöver man också bryta snövallar i gatukorsningar och se till så att snö från tomten inte hamnar på trottoar eller gatumark. Behöver man lite stenflis till sin trottoarsnutt går det jättebra att hämta på Verkstadsvägen 4, ta med en egen hink bara, avslutar Jesper.