Västgöta- Bengtsson tar plats i Kulturhuset

I samband med Skövde kulturgala invigs en skulptur av Sixten Västgöta- Bengtsson i kulturhusets entré. Västgöta- Bengtsson har betytt mycket för svensk språkforskning i allmänhet och västgötskan i synnerhet och ur skulpturen kommer åskådare även kunna höra Västgöta- Bengtsson i olika ljudklipp.

Idén till ett minnesmonument över Sixten Bengtsson kom till Skövde kommun som ett medborgarförslag av Skövdebon Siv Ström.

Förslaget gillades av kultur- och fritidsnämnden och uppdraget gick till konstenheten som hittade en lämplig placering i foajén till Skövde kulturhus. Skulptören Moa Andersson fick uppdraget att skapa verket som består av både en skulptur. Journalisten Eric Hellgren har haft uppdraget att söka fram och göra ett representativt urval samt sammanställa ljudfiler med Sixten Bengtssons röst till verket. Syftet har varit att skapa en bild av den breda gärning Västgöta-Bengtsson bidragit med till eftervärlden; folkskolläraren, folkbildaren, dialekt- och språkforskaren, historikern, underhållaren, folklivsforskaren och författaren.

På tisdag den 4 december klockan 17 ska skulpturen invigas och Västgötabengtssons båda döttrar Margareta Söderström och Ingrid Grahn kommer säga några ord om sin pappas livsverk. Även komikern Roberts Gustafsson medverkar vid invigningen ned några ord om Sixten Bengtssons inverkan på honom och hans betydelse för både språket och humorn.

Västgöta- Bengtsson föddes 1908 i Skövde och under mitten av 40-talet började han sitt arbete med att samla in dialekter och historier från Västergötland. Det finns hundratals ljudfiler sparade på dialekt och folkminnesarkivet i Uppsala och han skrev även flera böcker under sin livstid.