Sverigefinnarnas dag - Ruotsinsuomalaisten päivä

Den 24 februari varje år firas Sverigefinnarnas dag i Sverige - 24. helmikuuta joka vuosi vietämme Ruotsissa Ruotsinsuomalaisten päivää

Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011. År 2012 beslutade Svenska Akademien att den 24 februari i Akademialmanackan ska anges som Sverigefinnarnas dag.

Den 24 februari har valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet, då den dagen är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Källa: Minoritet.se

Sverigefinnarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter och har en egen symbolflagga som är vit, gul och blå. Den flaggar Skövde kommun med den 24 februari för att uppmärksamma Sverigefinnarnas dag.

År 2023 firas Sverigefinnarnas dag i Skövde med bland annat en sagostund på finska på Stadsbiblioteket kl. 15.00 och med en sverigefinsk fest på Finnhovi (Skåningstorpsvägen 2). Här finns hela programmet: www.skovde.se/ruosuviikko

Välkomna! Tervetuloa!