Nu startar byggnationen av Billingens nya MTB-spår

Äntligen är det dags att ta de första spadtagen för cykelsatsningen på Billingen. Startskottet för byggnationen blir måndagen den 24 april och fortsätter sedan in i 2024.

Nya spår med olika distanser

Cykelsatsningen blir sista pusselbiten i det stora Billingeprojektet. Peab står som huvudansvarig, men för själva skapandet av spår- och cykelområdena kommer erfarna experter från svenska spårbyggarna Ride & Develop att ansvara. Första delen att byggas blir Billingen MTB Arena och Sjörundan, därefter jobbar sig byggarlagen utåt på stigarna.

Billingen MTB ARENA
I området direkt vid Stadion kommer det byggas mer än 2 kilometer pumpleder, teknikleder, hoppleder, dropp- & hoppzon, kidszone med broar och hängytor. En perfekt plats för att starta sin tur, träna sin teknik eller utmana sig själv för att utvecklas som cyklist.

Sjörundan – det blå paradiset
Sjörundan kommer bli en 3 km byggd led runt sjön Hållsdammen med både broar, spångar, flowiga kurvor, lätta backar och fina rastplatser med miniloopar. En härlig cykelled som lämpar sig både för familjen och nybörjaren.

Enduroland – äventyr och adrenalin
Endurocykling i blå, röd och svart kategori med gemensam transportled uppför. En röd hopplinje och några utmanande svarta baninslag. Här kommer den som föredrar nedförscykling få testa gravitationen på riktigt!

XC Deluxe
De befintliga cykelspåren kommer uppdateras för att göra dem mer tillgängliga och spännande, samtidigt som dess själ som andas klassisk svensk XC-cykling behållas. Här kommer det även tillkomma några byggda inslag för att sätta lite extra krydda på spåren.

XCO-spår/tävlingsspår
Tillsammans med Skövde Cykelklubb märks ett permanent tävlingsspår för mtb upp och görs iordning med ett antal byggda hinder. En riktigt utmanande och fysiskt ansträngande XC-mtb där cyklisten kommer få möjlighet att testa samma banor som eliten tävlar på.

Cykelvasaspåret
Runt 30 km Cykelvasalika skogsvägar, skogsstigar och grusvägar märks upp för att skapa en rejäl runda för de som gillar slätare underlag och längre turer. Turen tar cyklisterna runt Blängsmosse och över halva berget Billingen. Snällt underlag, men en tuffare stigning gör spåret mer varierat och lagom Vasaloppstufft. Här kommer cyklisten kunna använda mtb, cykelcross eller gravelbike.

Lång historia inom mtb-cykling

Redan 1993 genomfördes riksmästerskapet i crosscountry och downhill på Billingen. Sedan dess har man även kört nordiska mästerskap i samma discipliner här. Skövde Cykelklubb har arrangerat sitt populära långlopp Billingeracet under mer än 10 års tid och även flertalet kortare mtb-lopp. Tävlingscyklister och mer avancerade entusiaster har genom åren funnit de befintliga stigarna och uppförs-/nedförsbackar både roliga och utmanande, men det har hittills saknats spår för nybörjare, motionärer och mindre cyklister som efterfrågat mer tillgängliga och mindre krävande banor. Nu skapas mer utrymme och en arena för alla. Samtidigt separeras fler spår från fotgängare genom ny dragning av cykelspår och byggnation av broar vid kritiska passager. Förhoppningen är att detta kommer bli en vinst för alla som rör sig i området.

En helt ny cykeldestination

Tillsammans med våra aktörer i området som erbjuder cykeluthyrning, försäljning, kurser etc. kommer Billingen bli en cykeldestination för betydligt fler. Om man väver in restauranger, mekrum, cykeltvättar, omklädningsrum, Billingens Stugby & Camping samt Hotel Billingehus skapas ett cykelvänligt resmål för en betydligt bredare målgrupp; barnfamiljen, nybörjaren, cykelvasa-motionären, kompisgänget, gravelcyklisten, landsvägscykliten, freestylecyklisten och tävlingscyklisten.

I och med satsningen på de nya cykellederna kommer besökarna få en helt unik cykelarena för lek, träning och tävling. En destination som kan ses som en spännande utflykt eller för ett härligt träningspass 

”Vi ser fram mot att vara med och skapa denna fantastiska anläggning som kommer ge förutsättningar för cyklister i alla åldrar och nivåer att utvecklas och ha roligt i. Mitt hjärta slår självklart lite extra för "Enduroland" och teknikparken som är mer anpassad för den sortens cykling jag brinner för men är övertygad om att alla sorters cyklister kommer kunna uppskatta och utmanas i samtliga delar av satsningen på Sveriges nästa MTB destination.”
Philip Fagerberg, VD Ride & Develop

”Vi är mycket stolta och glada att få vara med på ett hörn och skapa denna fantastiska cykeldestination. En plats där det kommer finnas något för alla olika cyklister, nivåer och åldrar. Inramat av en härlig natur och med stort utbud av mat, boende och övriga aktiviteter för att erbjuda en riktigt fin helhet.”
Mattias Carlsson, VD Abloc