Bild på 2022 års vinnare av SAGA-priset - Gamerdiff Studio

Skövde Academic Game Award

Skövde kommun finansierar ett av Sveriges mest prestigefyllda priser för unga dataspelsutvecklare.

Skövde Academic Game Award  (SAGA) instiftades av kommunstyrelsen i Skövde 2013 i syfte att uppmuntra unga dataspelstalanger på Högskolan i Skövde och uppmärksamma spelutveckling som en del i Skövdes identitet. Vinnaren av Skövde Academic Game Award får ta emot ett stipendium på 20 000 kr.

Skövde Academic Game Award är instiftat som ett led i att stärka Skövdes position som platsen för unga spelutvecklare i Sverige. Syftet är också att skapa incitament för studentgrupper att inspireras i deras fortsatta utveckling. I juryn sitter representanter från Skövde kommun, Gothia Innovation AB, Högskolan i Skövde och näringslivet.

SAGA 2022

Årets vinnare blev Gamerdiff Studio med spelet Somn. Teamet bakom Somn består av nio studenter från Högskolan i Skövde. Somn är ett pussel-plattformsspel som handlar om flickan Sarah och hennes resa in i att undermedvetna. Spelet är finurligt och till och med spelarens död blir användbar i att komma vidare i pusslet.

Spelet korads som vinnare av en enig jury och motiveringen löd

"Genom att kombinera en välpolerad artistisk stil med intuitiv, smart design och humor är Somn ett väldesignat, roligt och engagerande spel. På bara tio veckor har det vinnande teamet utvecklat en produkt av hög kvalitet i vilken vi ser en stor kommersiell potential."

Nominerade till årets Skövde Academic Game Award var även The Chicago Typewriters med spelet Double Trouble at Bank Noir och Soda Mushroom Studios med spelet Korpatorp: A Farmer’s Adventure. Samtliga spel gick att testa under Sweden Game Conference i Skövde Kulturhus den 13–14 oktober. 

Tidigare pristagare
2021 Abducted Cow Studios
2020 Skamvrån
2019 Stellar Twelve
2018 Llama Palooza
2017 Bortbytingen
2016 Creaky Stairs Studios
2015 Hellion Studios
2014 Pocapp Studios
2013 Tarhead Studio