Bild på måltidspersonal som samtalar med en elev.

Specialkost

Ett alternativ för den som inte kan äta vissa livsmedel av olika skäl.

Du kan ansöka om specialkost av medicinska skäl. Du kan också ansöka om vegetarisk och/eller fläskfri kost. Specialkost anpassas alltid utifrån dagens lunch.

I kommunens förskole- och skolkök används aldrig nötter, mandlar, jordnötter eller sesamfrön. Det finns livsmedels som benämns ”nötter” men som inte är det, till exempel pinjenötter, muskotnöt och jordnötter. Pinjenöt och muskotnöt är frön och dessa används i vår verksamhet. Anledningen till att jordnötter som är en baljväxt inte används, är att de kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner och relativt många är allergiska mot dessa ”nötter”.

Finns behov av specialkost?

För att få specialkost av medicinska skäl krävs att ett sjukvårdsintyg bifogas specialkostansökan. Specialkostansökan och eventuellt sjukvårdsintyg ska lämnas innan varje läsårsstart. Detta gäller även för barn och elever med kroniska diagnoser. Gamla specialkostansökningar och sjukvårsintyg strimlas innan nytt läsår startar.

Du som har barn i förskolan kontaktar köket på ditt barns förskola som sedan ser till att ditt barn får rätt mat.

Du som har barn i grundskolan/gymnasiet gör en ansökan via kommunens e-tjänst. Ansökan görs en gång per år innan höstterminens början samt när en förändring sker. Länk till e-tjänsten finns under "Länkar".