Illustration på flicka som äter morot och en pratbubbla där det står mat i magen inte i soporna.

MatRättSkövde - tillsammans kan vi minska matsvinnet

Inom Skövde kommun arbetar vi med att servera god och näringsriktig mat som är bra för dem som äter den. Vi vill att maten som vi lagar ska hamna där den gör nytta – i magen, inte i soporna.

Tyvärr slängs det varje dag ett halvt ton mat i soporna inom våra verksamheter. Det är nästan tio ton på en månad och över hundra ton på ett år – bara från luncherna! Det är inte bra, varken för miljön eller ekonomin men framförallt är det många magar som inte blir tillräckligt mätta för att orka hela dagen.

Vi behöver hjälpas åt för att minska matsvinnet. Genom projektet MatRättSkövde vill vi synliggöra hur mycket mat som slängs i onödan och jobba för att vi tillsammans ska minska matsvinnet.

Vad är matsvinn?

Med matsvinn menar vi mat som slängs i onödan. Mat som skulle kunna ha ätits om den hanterats på ett annat sätt.

Varför är det viktigt för miljön minska matsvinnet?

När vi slänger maten slösar vi inte bara på våra pengar, utan även på planetens energi och resurser. I FN:s globala mål för hållbar utveckling – Agenda 2030 – finns målet att halvera matsvinnet till 2030. Cirka en tredjedel av den mat som produceras på jorden hamnar aldrig i någons mage. Den mat som slängs skulle kunna mätta den drygt en miljard människor som idag lider av hunger – och ytterligare drygt två miljarder människor.

Hur stort är matsvinnet i Skövde kommun?

I början av 2020 mätte alla Skövde kommuns skolor, gymnasier och ett antal förskolor sitt matsvinn. Resultatet visade att det varje dag slängs ett halvt ton fullt ätbar mat i soporna från kommunens skolkök. Det blir i snitt 70 gram matsvinn per matgäst. På en månad blir det tio ton matsvinn och under hela läsåret drygt 100 ton.

Vad gör vi för att minska matsvinnet?

För att veta om vi lyckas med att minska matsvinnet så är det viktigt att vi mäter och berättar hur mycket mat som slängs i onödan. Måltidsavdelningen har under många år arbetat för att minska matsvinnet som uppstår i matlagningen – alltså inne i köket. Nu måste vi också ta ett gemensamt ansvar för att minska det som slängs från serveringen men framförallt det som skrapas av från tallrikarna.

Vårt mål – mat i magen inte i soporna

Det gemensamma målet är att maten ska hamna där den gör nytta – i magen och inte i soporna. Vi vill att matsvinnet ska minska från 70 gram per person till 53 gram under 2020. Nya mål kommer att sättas kommande år för att minska svinnet ytterligare men vi har ingen nollvision när det gäller matsvinn. Det är viktigt att det finns utrymme för att våga smaka på maten utan att behöva äta upp den – det vill säga ”måltidspedagogiskt matsvinn”.

Vad kan du göra?

Du som är elev:

  • Ta så mycket mat som du vet att du orkar äta upp. Om du fortfarande är hungrig när du ätit upp din första portion får du gärna hämta mer.
  • Ät i skolrestaurangen när du har lunchrast. Om du går dit en annan tid är det svårare för köket att planera matlagningen och serveringen. Dessutom kan det bli en stressigare miljö om det är för mycket folk i restaurangen.
  • Ät i lugn och ro tills tallriken är tom. Håll en låg ljudnivå och vänta på varandra. Ingen ska behöva stressa i sig maten.

 

Du som är vårdnadshavare:

  • Har ditt barn specialkost – anmäl frånvaro till förskolan/ direkt till skolans kök. Det gör att vi slipper laga och kasta mat i onödan.
  • Diskutera gärna hemma kring matsvinnet. Era barn kanske har bra idéer på hur matsvinnet kan minska både hemma men även i skolan?

 

Du som är rektor/schemaläggare:

  • Se över ”skolledarens checklista” framtagen av Skolverket och Livsmedelsverket för att hitta inspiration till en god måltid för eleverna.
  • Schemalägg lunchen i skolan så att det kommer lagom många elever i taget till skolrestaurangen och att alla har god tid på sig att äta.
  • Se till att skolan har bra rutiner för att avbeställa mat från köket i god tid, till exempel när elever ska på utflykt eller ha praktik.
  • Ha bra rutiner för anmälan av ovanligt hög sjukfrånvaro till köket.
  • Försök att ha så många vuxna som möjligt i skolrestaurangerna, det bidrar till en lugnare stämning samt högre trygghet och matro.

 

Du som är lärare:

  • Kom ihåg att avbeställa maten om ni ska iväg med klassen. Annars lagas stora mängder mat i onödan. Håll även koll på vilka av eleverna som har specialkost.
  • Hjälp till att skapa en lugn och ro i skolrestaurangen, var en god måltidspedagogisk förebild.
  • Uppmuntra eleverna till att ta lagom stora portioner mat och istället ta flera gånger.
  • Prata om mat och matproduktionens klimatpåverkan i undervisningen. 

 Har du något bra tips på hur just ni kan minska det onödiga matsvinnet på er skola? Prata med kockarna i restaurangen så gör vi denna matsvinnsresa tillsammans!

Följ gärna svinnarbetet och andra aktiviteter från måltidsavdelningen på sociala medier under hashtagen #MatRättSkövde