Resor och transporter

En hållbar resa

Tar du bussen eller cykeln gör du en viktig insats för både din hälsa och naturen, samtidigt som du minskar köerna på våra vägar. Här kan du läsa mer om fördelarna med att resa hållbart

Att transportera sig med cykel är inte bara billigt och miljövänligt. För kortare resor inom staden är det dessutom det smidigaste och trevligaste alternativet. Kika på Skövdes cykelkarta och låt den inspirera dig på din kommande resa.

Rulla förnybart

För att minska våra bilars utsläpp finns det tre olika saker att göra. Vi kan göra färre bilresor. Vi kan skaffa en bil med effektivare motor och lägre förbrukning. Vi kan övergå från fossil bensin och diesel till förnybara alternativ som biogas, etanol och el. Läs mer om hur du minskar din klimatpåverkan när du kör bil här.

Åk tillsammans

Visste du att en genomsnittlig bilresa har endast 1,5 passagerare i  bilen? Genom samåkning sparar du pengar, miljö och får dessutom en trevligare resa med sällskap i bilen. Det finns många olika sidor och grupper som arrangerar samåkning. Samåkning i Sverige och Skjutsgruppen är två bra alternativ.

Hyr bil via bilpool

Ibland underlättar det att ha bil för att flytta den där soffan, storhandla eller åka till landstället. Men  måste man äga den? Att dela är smart! Medlemskap i en bilpool har många fördelar – du har alltid tillgång till ett modernt miljöklassat fordon, men du slipper baksidorna med bilägande såsom service, däckbyte, besiktning, tvätt, garageplats och andra måsten som kostar både tid och pengar. Sunfleet är ett alternativ för dig som vill gå med i en bilpool i Skövde.

Fler tips för att minska dina utsläpp från transporter

  1. För kortare resor använd cykel eller ta en promenad
  2. Använd motorvärmare om det är kallare än +10 grader
  3. Sänk hastigheten
  4. Köp energieffektiva däck genom att kolla på energimärkningen
  5. Välj tåg framför bil och flyg
  6. Semestra hemma